Geld & Carrière

Dit salaris gaat Wopke Hoekstra verdienen als Eurocommissaris

salaris-wopke-hoekstra-eurocommissaris
Foto: Patrick van Katwijk (BSR)

Wopke Hoekstra vertrekt per direct als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft zijn ontslag bij de koning al ingediend. Hoekstra vertrekt naar de Europese Commissie als kandidaat voor de functie Commissaris van het Klimaat. Als het Europees Parlement akkoord gaat met Hoekstra als commissaris dan kan de voormalig minister een zeer royaal salaris tegemoet zien. We hebben uitgezocht wat een Eurocommissaris in het Europees Parlement verdient.

CDA en Minister van Buitenlandse Zaken

Wopke Hoekstra (1975) begon zijn carrière niet in de politiek. Hoewel hij al op jonge leeftijd samen met zijn vader graag naar persconferenties van toenmalig minister-president Ruud Lubbers keek, kreeg de politiek pas op latere leeftijd een rol in het leven van Hoekstra. Hij studeerde rechten aan de Universiteit in Leiden en haalde daar ook zijn propedeuse Geschiedenis. Zijn studententijd heeft zich gedeeltelijk voltrokken in Rome, de Franse stad Fontainebleau en Singapore, waar hij zijn Master of Business Administration (MBA) haalde.

Na zijn studententijd werkte Wopke Hoekstra eerst voor Shell. Later werd hij partner bij organisatieadviesbureau McKinsey en was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum. Zijn professionele politieke carrière begon in 2011, toen hij tijdens de Eerste Kamerverkiezingen van dat jaar werd verkozen tot senator. Hij was jaren actief in de Eerste Kamercommissie voor Financiën. In 2017 werd Hoekstra beëdigd als Minister van Financiën in het kabinet-Rutte III.

Nieuwe functie: Eurocommissaris namens Nederland

In de jaren die volgden bleef Wopke Hoekstra betrokken bij het CDA, de partij die hij al sinds zijn jeugd aanhangt. In 2020 werd hij dankzij Pieter fractievoorzitter van het CDA, maar verliet de partij om in 2022 de functie tweede vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte IV te worden. Op het moment van schrijven heeft Wopke Hoekstra deze functie neergelegd omdat hij is voorgedragen als de nieuwe Eurocommissaris namens Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wopke Hoekstra (@wopke_hoekstra)

Vertrek Frans Timmermans uit Europese Commissie

Voormalig eurocommissaris Frans Timmermans vertrok begin augustus vroegtijdig uit de Europese Commissie om lijsttrekker te worden voor PVDA/GroenLinks. De twee politieke partijen fuseerden recentelijk en zien in Timmermans de ideale kandidaat. Timmermans was jaren vicevoorzitter van de Europese Commissie en was als Eurocommissaris verantwoordelijk voor de zogeheten ‘Green Deal’. Dit houdt in dat Nederland in overleg met lidstaten werkt aan klimaatneutraliteit waarvoor het einddoel in 2050 is vastgesteld.

Het vertrek van Frans Timmermans valt niet bij iedereen in Brussel in goede aarde. De ervaren politicus is gespecialiseerd op het gebied van klimaat- en milieubeleid, maar was voor Nederland van belang omdat hij een leidinggevende rol had in de Europese Commissie. Nu hij deze functie naast zich neer heeft gelegd heeft Nederland geen belangrijke positie meer in Brussel. Nederland wil toch een gezicht in het Europees Parlement hebben, en heeft daarom Wopke Hoekstra voorgedragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wopke Hoekstra (@wopke_hoekstra)

Wat gaat Wopke Hoekstra verdienen als Eurocommissaris?

Op financieel gebied gaat Wopke Hoekstra er flink op vooruit. Hij verdiende als minister van Buitenlandse Zaken een jaarsalaris van 175.548 euro, maar hij gaat hier in Brussel een veelvoud van verdienen. Daarnaast heeft hij recht op verschillende toelagen. Voorloper Frans Timmermans was de grootverdiener in de Europese Commissie. Hij verdiende er met zijn functie een jaarsalaris van 319.824 euro per jaar. De functie van Hoekstra is misschien een salarisschaal lager, maar dan nog heeft hij zeker niets te klagen.

Als we op de website van de Nationale Beroepengids kijken dan zien we dat het bruto jaarsalaris van een Eurocommissaris 258.604 euro is. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Daarnaast krijgt Wopke Hoekstra een woonvergoeding van 15% van het salaris – dat is 35.837,81 euro per jaar – en een maandelijkse representatievergoeding van 607 euro, wat uitkomt op 7.284 euro per jaar. Alles bij elkaar opgeteld kan Wopke Hoekstra als Eurocommissaris een jaarlijks inkomen van 282.040,50 tegemoet zien.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wopke Hoekstra (@wopke_hoekstra)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wopke Hoekstra (@wopke_hoekstra)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wopke Hoekstra (@wopke_hoekstra)