Geld & Carrière

Dit salaris lopen 1300 Big Bazar-werknemers mis na faillissement

salaris-werknemers-big-bazar-faillissement
(Foto: Winkelcentrum Schothorst)

De rechtbank in Amsterdam heeft discountketen Big Bazar officieel failliet verklaard. De afgelopen maanden heeft het bedrijf zijn uiterste best gedaan om de winkelketen te redden, maar dat mocht niet baten. Big Bazar is failliet. Daarmee komen maar liefst 1300 werknemers op straat te staan, die ook kunnen fluiten naar hun salaris. Zij hebben de afgelopen maand dus voor niets gewerkt, maar hoeveel geld lopen ze mis? Wij hebben de cijfers opgezocht.

Van succesformule naar faillissement

Big Bazar werd in 2007 door detail- en groothandelconcern Blokker Holding opgericht om te concurreren met Action. Dat leek in eerste instantie te werken. Binnen vijf jaar telde Big Bazar meer dan 100 winkels in Nederland en België. Net zoals bij Action het geval is, verkocht Big Bazar voornamelijk huishoudelijke producten tegen een zeer lage prijs. In 2019 opende het bedrijf nog eens vijftig vestigingen, die voornamelijk in voormalige drogisterijen van het failliete Op=Op Voordeelshop werden gevestigd.

In 2021 werd Big Bazar verkocht aan BB Retail, het bedrijf van zakenman Michiel Witteveen. Hij wist het succes van Big Bazar echter niet door te zetten en meldde enkele maanden geleden dat het bedrijf in de financiële problemen zit. Dit werd bekend omdat verhuurders van panden waarin vestigingen van Big Bazar zaten en leveranciers aan de bel trokken vanwege achterstallige betalingen. Het was aan topman Heerke Kooistra om de boel te redden. De filiaalmanager van Big Bazar kregen de zware last op hun schouders om de winkel te blijven managen in deze crisis.

Kooistra besloot om verlieslatende winkels te sluiten, maar dat was een druppel op een gloeiende plaat. Afgelopen zomer verzocht hij voor een derde keer om een schuldenexpert om een dreigend faillissement uit te stellen, maar daar ging de rechter niet in mee. Reden hiervoor waren de ruim dertig faillissementsaanvragen die op de stapel bij de rechtbank lagen. Een bankroet werd hierdoor onvermijdelijk.

salaris-werknemers-big-bazar-faillissement

Financieel spel ten koste van werknemers

Toen het faillissement werd uitgesproken dachten de ruim 1300 werknemers van het bedrijf dat de lonen van de maand september nog zouden worden uitgekeerd. Big Bazar had maandag 25 september laten weten dat dit het geval zou zijn, maar na de uitspraak op dinsdag 26 september werd bekend dat deze lonen alsnog niet uitgekeerd zullen worden. Werknemers van het bedrijf zijn woedend, en dreigen collectief om een advocaat in te schakelen.

FNV-bestuurster Linda Vermeulen spreekt schande van de actie. Volgens haar spelen de eigenaren van Big Bazar een smerig spelletje om zoveel mogelijk geld in de kassa te houden. Volgens haar leggen de winkeleigenaren de rekening neer bij de werknemers, maar ook bij de samenleving. Uitkeringsinstantie UWV zal namelijk voor een groot deel het inkomen van de ontslagen werknemers door moeten betalen.

salaris-werknemers-big-bazar-faillissement

Zoveel geld lopen 1300 werknemers van Big Bazar mis

Als we kijken op de website van vacaturebank Indeed, dan verdient een fulltime medewerker van Big Bazar gemiddeld € 1.896 bruto per maand. Dit bedrag kan naar ervaring en functie oplopen tot € 2.239 bruto per maand. Een bedrijfsleider van Big Bazar verdient gemiddeld tussen de
€ 2.350 en € 2.650 bruto per maand. Deze salarissen worden dus niet meer uitbetaald. Het bedrijf zal naar alle waarschijnlijkheid zoveel mogelijk geld steken in het betalen van openstaande vorderingen.

Als we even uitgaan van het gemiddelde salaris van een werknemer van Big Bazar, dan zal er bij elkaar zo’n € 2.464.000 aan achterstallig bruto salaris in het failliete bedrijf blijven plakken. Dit is uiteraard een beetje koffiedik kijken, want niet elke werknemer is fulltime in dienst. Het is voor de ontslagen werknemers zonder twijfel een zure appel, maar ze kunnen niet meer doen dan het lot accepteren. Misschien kunnen ze bij Action solliciteren, want die koopjesketen is nog steeds een succesformule.

salaris-werknemers-big-bazar-faillissement