Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als vuilnisman in Nederland

salaris vuilnisman nederland 2023

De vuilnismannen staakten twee dagen en dat was genoeg om aan te tonen dat dit beroep onmisbaar is. Het vuilnis in de steden waar gestaakt werd hoopte zich gigantisch op. Maar hoe zit het eigenlijk met de financiële waardering voor de vuilnisman? Wat verdien je eigenlijk als je dit zware maar nuttige beroep uitoefent? We zochten het voor je uit.

Zoveel verdien je als vuilnisman

Er zijn ook vuilnismannen in dienst van bedrijven, maar veruit de meeste vuilnismannen zijn gemeenteambtenaar.  Ze vallen dus onder de cao voor gemeenteambtenaren. Na tal van stakingen en onderhandelingen is er nu een akkoord over een nieuwe cao voor deze beroepsgroep.

In de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren gaan alle loonschalen gaan erop vooruit, maar de laagste schalen – en daar zitten de vuilnismannen in – het meest, namelijk 13 procent. Hoe hoger de schaal, hoe minder je er als gemeenteambtenaar erop vooruit gaat; de salarissen van leidinggevenden bijvoorbeeld stijgen gemiddeld zo’n 7 procent.

Salaris vuilnisman

De officiële benaming voor vuilnismannen

We spreken meestal over vuilnismannen en -vrouwen, maar officieel heet deze functie anders lezen we op Manners. Er zijn zelfs 4 verschillende functienamen voor vuilnismannen werk:

  • Belader: rijdt mee op de vuilniswagen en laadt het afval erin.
  • Veger: je veegt met een bezemkar of met een bezem de straten schoon.
  • Bijrijder: doet hetzelfde als de belader, maar kan ook de vrachtwagen besturen en indien nodig de chauffeur vervangen.
  • Chauffeur: bestuurt de vuilniswagen. De combinatie chauffeur-belader komt ook vaak voor.

Wat verdien je in 2023 als vuilnisman in Nederland?

De hieronder genoemde bedragen komen uit de cao voor gemeenteambtenaren. Het zijn de actuele bedragen, dus daar zit de verhoging van 13% nog niet bij;

Bruto maandsalaris belader en veger (schaal 3)

  • Minimaal: 2.222 euro
  • Maximaal: 2.590 euro

Bruto maandsalaris bijrijder (schaal 4)

  • Minimaal: 2.240 euro
  • Maximaal: 2.731 euro

Bruto maandsalaris chauffeur (schaal 5)

  • Minimaal: 2.245 euro
  • Maximaal: 2.874 euro
  • Salaris vuilnisman

Welke toelagen kun je verdienen als vuilnisman?

Als belader, veger, bijrijder of chauffeur kun je te maken krijgen met onregelmatige werktijden. Dat levert je extra inkomsten op. Je hebt voor de onregelmatige uren recht op een toelage die loopt van 20% (als je tussen 6.00 en 8.00 uur moet werken en/of tussen 18.00 en 22.00 uur) tot 65%: voor werk op zon- en feestdagen.

Heb je als vuilnisman beschikbaarheidsdienst, dan krijg je ongeacht of je wordt opgeroepen of niet, een toelage van 5% op maandag tot en met vrijdag of 10% op zaterdag, zondag en feestdagen.

Het gemiddelde salaris van een vuilnisman

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een belader becijferen wij op 2406 euro. Met 13 procent erbij kom je dan op ongeveer 2719 euro bruto per maand uit. In 2022 stond het beroep van vuilnisman nog in de top 11 van slechts betaalde banen in Nederland. De kans is groot dat de top 11 van 2023 er heel anders uit gaat zien.