Geld & Carrière

Dit salaris verdient een Nederlandse palingvisser

salaris-volendamse-palingvisser-per-maand
Foto: nzgeo

Waar toeristen de stad aanschouwen door zijn haven, de dijk en traditionele klederdracht, staat het bij Nederlanders meer bekend om zijn palingsound en visserij. Voorheen was Volendam de levensader van de palingvisserij, maar de traditionele Volendamse palingvisser is uitstervende. Een beroep dat verankerd is in de harten van de bewoners en welke wordt doorgegeven van generatie op generatie. Maar wat verdient een Volendamse palingvisser eigenlijk?

Allerlaatste Volendamse palingvissers

Stap in de voetsporen van de palingmeesters en omarm het erfgoed van Volendam als palingvisser. Dit eeuwenoude ambacht wordt van grootvader op vader op zoon doorgegeven, als een kostbare schat van de zee. In dit schilderachtige dorp waar de paling de hoofdrol speelt, is het een prachtig gezicht om de drie generaties gezamenlijk aan boord van de vissersboot te zien, klaar om de wateren te trotseren. Niet iedereen heeft namelijk zo’n gouden keeltje als Nick en Simon.

Dit prachtige gezicht is echter niet meer vanzelfsprekend. Sterker nog, het is zeldzaam. De ‘Volendam 64’ is nog de laatst overgebleven boot van rasechte Volendamse palingvissers. Vader Schilder vaart iedere dag met zijn vier zoons uit om op zoek te gaan naar paling. Hoog tijd dus voor onze jonge Volendamse vrienden om weer op de boot te stappen en het Volendamse palingvissen weer nieuw leven in te blazen. Volendam en visserij gaan al sinds jaar en dag gepaard

Hoe wordt je Volendamse palingvisser?

Hoewel het opleidingsniveau varieert van VMBO tot MBO, draait het bij het worden van een Volendamse palingvisser, ofwel binnenvisser, om meer dan alleen formele educatie. Kennis en vaardigheden worden overgedragen door de handen-op-dek ervaring en praktische training. Het is de kunst van het netten in de mistige ochtend en het begrijpen van de grillige bewegingen van de paling. Mocht zo vroeg opstaan niets voor jou zijn, kun je ook in de viswinkel samen met Romy Antunes gaan werken.

Stap aan boord van de duistere avonturen van een Volendamse palingvisser, waar de nacht een partner wordt in de jacht. Je werkt, eet en drinkt koffie met elkaar op een paar vierkante meter. Ervaar het en we weten zeker dat je snel verkocht kunt zijn. Vroeg beginnen, betekent ook lekker op tijd klaar. Zo heb je nog lekker veel tijd om andere leuken dingen te doen, maar wel op tijd want de volgende dag moet je weer vroeg uit de veren. salaris van een Volendamse palingvisser

Werkzaamheden van een Volendamse palingvisser

Het beeld van een stevige hengel en krachtige molen is passé. Met grote netten langs de boot en genoeg mankracht is het binnenhalen geblazen. Het doel is om de kronkelende meester van de duisternis zo snel mogelijk aan boord te krijgen. De paling, eens zo overvloedig, wordt nu bedreigd. Zo is het gedurende drie maanden per jaar, van september tot en met november, verboden om op paling te vissen om de uittrek van palingen minder te hinderen.

Beroepsvissers zijn het er echter niet mee eens en op basis van eigen ervaringen geven zij aan dat de palingstand juist enorm is toegenomen. Niet eens de visserij is de grote oorzaak van de zogenaamde palingstand. Dit heeft meer te maken met de ontstane barrières zoals de Haringvlietdam, Afsluitdijk en de stuwen op rivieren. Beroepsvissers kunnen ook bijna alleen nog maar vissen op het Ijsselmeer en niet meer op de grotere rivieren. Tot wederbericht zal er dus maar 9 maanden in het jaar brood verdient kunnen worden in de palingvisserij.

Salaris van een Volendamse palingvisser

In het pittoreske Volendam staat een palingvisser elke dag vroeg op voor zijn avontuur op de golven. Met het startsalaris van €1.500,- bruto per maand betreedt hij de zee als een ware pionier van het water. Hier houdt hij netto dan nog net €1.450,- aan over. Met de tijd kruipt zijn loon omhoog. Na uren op het kabbelende water verdient de palingvisser zijn plaats als medior, met een salaris tussen €1.700,- en €2.000,-, uiteindelijk zal er zo’n €1.640,- tot €1.900,– op je bankrekening gestort worden.

En voor hen die de golven hebben bedwongen, lonkt het senior niveau. Daar, tussen €2.125,- en €2.500,-, plukt hij de vruchten van zijn doorzettingsvermogen en zeemanschap. Waar je netto vervolgens zo’n €1.970,- oplopend tot €2.200,- aan over houdt. Maar laten we niet vergeten dat het ware salaris van een visser niet enkel in cijfers te vangen is. De vreugde van de vangst en de liefde voor de zee is natuurlijk wel een mooie bonus bovenop zijn loonstrookje.