Geld & Carrière

Het ontzaglijke salaris en vermogen van Valtteri Bottas

salaris-vermogen-valtteri-bottas

Finland heeft al een aantal grote Formule 1-coureurs voortgebracht. Na Keke Rosberg, Mika Häkkinen en Kimi Räikkönen is het nu aan Valtteri Bottas om de Finse eer hoog te houden. Zoals je weet verdienen Formule 1-rijders meestal gigantische salarissen, maar geldt dat ook voor Bottas? We zochten het voor je uit.

De sportieve prestaties van Valtteri Bottas

De Finse coureur Valtteri Bottas maakte zijn debuut in de Formule 1 bij Williams in 2013. Hij maakte in 2016 een overstap naar het Mercedes F1-team en sinds Formule 1 seizoen 2022 maakt hij deel uit van het Alfa Romeo Formule 1-team, als opvolger van landgenoot Kimi Raikkonen.

Bottas scoorde zijn eerste punten in de Grand Prix van de Verenigde Staten van 2013 met een 8e plaats. Daarna volgde zijn eerste podium in 2014 in Oostenrijk, met in hetzelfde seizoen twee opeenvolgende podia in Silverstone en Hockenheim. Zijn eerste race won de Fin in 2017, de Russische Grand Prix, zijn eerste van 10 overwinningen in zijn F1-carrière tot nu toe.

Uit de schaduw van Lewis Hamilton

In 2019 kon hij in het begin van het seizoen teamgenoot Lewis Hamilton aardig bijhouden, maar zijn overwinning teller bleef de rest van dat seizoen steken. 2019 was wel zijn beste jaar tot nu toe, met 4 Grand Prix-overwinningen. Hij speelde de jaren daarna een meer ondersteunende rol voor Lewis Hamilton in diens titanenstrijd met Max Verstappen. Na jaren in de schaduw van Hamilton is Bottas nu de eerste man bij Alfa Romeo. Tweede rijder is de Chinese rookie Guanyu Zhou.

Valtteri Bottas salaris en vermogen

Valtteri Bottas privé

Ook in zijn privéleven rijdt Bottas graag in snelle auto’s. Hij is eigenaar van een McLaren 675LT. Deze bolide heeft een vermogen van 675 pk en kost een kleine vier ton.

Bottas valt op sportieve vrouwen, momenteel heeft hij een relatie met de Australische wielrenster Tiffany Cromwell. Hij was eerder 3 jaar getrouwd met de Finse zwemster Emilia Pikkarainen.

Salaris en vermogen van Valtteri Bottas

Van het salaris dat Formule 1-coureurs verdienen kunnen ze vaak een enorm vermogen opbouwen. Dat geldt ook voor de Fin: Bottas is naar verluidt zo’n $ 30 miljoen waard. Volgens verschillende bronnen was zijn salaris bij Mercedes in 2021 ongeveer $ 10 miljoen. In 2022 zit het salaris van de Fin bij Alfa Romeo naar verluidt ook rond de $ 10 miljoen. Behoorlijk minder dan grootverdieners Max Verstappen en Lewis Hamilton, maar zeker geen salaris om over te mopperen.

De sponsors van Valtteri Bottas

Sponsorbedragen worden in de Formule 1 vrijwel nooit officieel bekend gemaakt, maar zeker is wel dat het om miljoenen gaat. Voor de start van het seizoen 2019 nam het Finse bedrijven conglomeraat Wihuri afscheid van Bottas na teleurstellende resultaten in het seizoen daarvoor. Bottas kondigde onlangs een samenwerking aan met het Finse sportbedrijf Polar. Hij wordt momenteel gesponsord door twee nogal verschillende bedrijven: de Finse producent van digitale sloten Abloy en het luxe privéjet bedrijf Insijets.