Geld & Carrière

Het absurde salaris en vermogen van Mercedes-baas Toto Wolff

Het absurde salaris en vermogen van Mercedes-baas Toto Wolff
GEPA pictures / Red Bull Content Pool

Mercedes Formule 1 baas Toto Wolff hoeft zich allesbehalve druk te maken om zijn financiële vermogen. Maar hoe heeft deze Oostenrijker zijn rijkdom verdiend, en wat is momenteel het geschatte vermogen van hem? Eén ding is zeker – het is hem niet komen aanwaaien. In dit artikel duiken we dieper in het salaris en kapitaal van deze 49-jarige multimiljonair.

Toto Wolff de grote baas van Mercedes F1

Toto Wolff, de teambaas en CEO van de F1 tak binnen het allesoverheersende Duitse automerk Mercedes is naar schatting 438 miljoen pond waard (omgerekend 575 miljoen euro). In vergelijking met het salaris van Formule-1 coureurs een gigantisch verschil. Maar wie denkt dat zijn vermogen hem aan is komen waaien, heeft het mis.

Toto Wolff heeft namelijk een zware jeugd gehad. Op zijn achtste jaar zag hij zijn vader vechten tegen hersenkanker. Uiteindelijk overleed zijn vader in zijn tienerjaren, en werd zijn moeder gedwongen hem en zijn zusje alleen op te voeden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TEAM TOTO WOLFF (@team_toto_wolff)

Geboren als ondernemer

De ondernemersgeest van Wolff kwam naar voren toen hij tijdens een anti-racisme protest in Oostenrijk kaarsen besloot te verkopen. In een interview met Daily Star zei Toto hier het volgende over: “Het was een stil protest met als thema een kaars aansteken en lopen, protesteren tegen racisme.’

‘Ik dacht, er zullen vast een paar duizend mensen zijn die geen kaars hebben meegenomen. Het protest zou om zes uur beginnen en tot 3 uur hadden we er nog maar een paar honderd verkocht. Het was dus een vreselijke zaak.” Maar dit stopte de Oostenrijker niet om door te zetten, en met groot succes.

Investeringen in HWA AG en Williams F1

Als investeerder richtte Wolff in 1998 onder andere Marchfifteen op en Marchsixteen Investments in 2004. Hij richtte zich met deze bedrijven in het bijzonder in op internet- en technologiebedrijven. Toto is gespecialiseerd in industriële en beursgenoteerde bedrijven, waaronder het Duitse HWA AG en voorheen het Williams Formule-1 team.

Toto Wolff kocht in 2006 49% van de aandelen in het Duitse HWA AG. Het bedrijf runt het Deutsche Tourenwagen raceprogramma voor Mercedes Benz, de ontwikkeling van F3-motoren en de Gullwing Mercedes Benz SLS GT3 race auto. Daarnaast is hij voor 33% aandeelhouder en bestuurder in het Mercedes AMG Petronas Formula One Team.

Salaris en vermogen Toto Wolff

Tegenwoordig zit Toto Wolff er warmpjes bij. Zijn geschatte vermogen ligt op 438 miljoen pond, omgerekend 575 miljoen euro. De 48-jarige Mercedes-baas verdient per jaar een geschat salaris van 6,8 miljoen euro. Qua salaris verdient Toto Wolff dus minder dan concurrent en RedBull Racing baas Christian Horner, die goed is voor 10 miljoen dollar per jaar. Maar mede dankzij zijn investeringen en aandelen in het Mercedes F1 Team, steekt hij er qua vermogen met kop en schouders bovenuit.

De salarissen in de Formule-1 stijgen de pan uit, zo moge duidelijk zijn. Als je deze bedragen echter vergelijkt met het salaris van Formule 1 pitcrews, valt er iets over te zeggen. Desondanks kunnen we stellen dat de Oostenrijkse Toto Wolff 100% selfmade is, wat onze bewondering voor hem nóg groter maakt.