Salaris en vermogen Thierry Baudet FvD
Geld & Carrière

Het riante salaris en vermogen van FVD politicus Thierry Baudet

Hij wist zich razendsnel de Tweede Kamer in te werken, werd een veelbesproken politicus en auteur, en is de voorman en het gezicht van Forum voor Democratie. Maar wat is het salaris en vermogen deze omstreden politicus nou eigenlijk? Wij zochten de verdiensten van Thierry Baudet uit.

Politicus Thierry Baudet

Thierry Henri Phillipe Baudet werd op 28 Januari geboren in Heemstede. In 1994 ging Baudet naar het stedelijk Gymnasium in Haarlem, waar hij zijn diploma haalde. Hierna ging Baudet geschiedenis studeren aan de Universiteit van Amsterdam, daar voegde hij in 2002 een studie rechten aan toe. 

In 2012 sleepte hij een doctoraat in rechten binnen en begon met schrijven. Zijn proefschrift De aanval op de natiestaat werd in 2012 gepubliceerd, waarna hij voor universiteitsblad Mare bleef schrijven en een paar jaar de wekelijkse columns voor het NRC handelsblad verzorgde. Baudet doet vaak omstreden uitspraken en plaatst regelmatig tweets die de aandacht van de media halen.

Salaris van Thierry Baudet

Baudet besloot in 2016 om de politiek in te stappen en richtte Forum voor Democratie op. Zijn doorbraak kwam door zijn weerstand tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Als initiatiefnemer van GeenPeil wist hij een referendum te bewerkstelligen. De meerderheid van de stemmers keerden zich tegen het verdrag, maar het kabinet nam de uitslag niet over. Hierdoor wist Baudet een grote aanhang te krijgen voor zijn politieke partij, die democratie hoog in het vaandel heeft staan.

Zijn stappen in de politiek hebben Baudet geen windeieren gelegd. De politicus kan maandelijks kijken naar een flink loonstrookje voor zijn werk in de Tweede Kamer. Het salaris van Baudet is €110.540,00 per jaar. Dat komt neer op €9.211,67 per maand. Daarnaast krijgt hij ook nog een schadeloosstelling van €7813,14 per maand, een vakantiebonus van 8% en een extra toelage van 1% over zijn brutoloon. Dit geld kan hij mooi tellen in zijn luxueuze grachtenpand in Amsterdam.

Geschat vermogen

Het vermogen van Thierry Baudet wordt geschat op minimaal een miljoen euro. We tellen hierbij zijn grachtenpand en overige bezittingen niet mee. Daarnaast verdient Baudet naar schatting tienduizenden euro’s per jaar aan de verkoop van zijn boeken. Deze neveninkomsten geeft hij niet altijd op, dus het blijft gissen hoeveel hij werkelijk op zijn bankrekening heeft staan.