Geld & Carrière

De salarissen en vermogens van politici in Nederland

Salarissen en vermogens Nederlandse politici

Onze politici staan dagelijks volop in de belangstelling. Je kunt het met ze eens zijn of niet, maar het is een feit dat een baan als premier, minister, staatssecretaris of parlementariër nogal veeleisend is. Maar wat staat daar tegenover? Wat verdienen onze Nederlandse politici eigenlijk? 

De salarissen van politici in Nederland

Steenrijke prominenten zoals Donald Trump heb je niet in de Nederlandse politiek, maar sommigen zitten er toch aardig warmpjes bij. In dit artikel zetten we alles op een rij wat we voor je hebben uitgezocht over het salaris en vermogen van onze politici. De salarissen van ministers, staatssecretarissen, Eerste en Tweede Kamerleden zijn in Nederland gewoon openbaar. Dit zijn ze:

Een minister, dus ook de minister-president verdient zo’n 170.000 per jaar. Een staatssecretaris moet van 159.000 euro per jaar rondkomen. Daar zit vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij in. Een tweede kamerlid verdient 117.000 euro per jaar. Ook hier zit vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij inbegrepen.

Eerste Kamerlid wordt niet gezien als een fulltime baan. Een Eerste Kamerlid krijgt ‘slechts’ een onkostenvergoeding van 32.000 euro bruto per jaar. Een Nederlandse Europarlementariër verdient een kleine 9.000 euro per maand. Daar gaat dan nog wel Europese en Nederlandse belasting van af. Aan de andere kant komen daar nog ruime onkostenvergoedingen bij.

Maximale inkomsten overheidsbestuurders

Heb je een hoge functie bij de overheid, dan mag je gek genoeg meer verdienen dan de minister-president. Het wettelijk maximum salaris in de publieke sector is namelijk 201.000 euro. Dat is wel inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, pensioenbijdrage en andere onkostenvergoedingen.

Mogen politici ook bijverdienen? Ja dat mag, als ze het maar netjes doorgeven. De regels zijn wel vrij streng: verdient een Tweede Kamerlid  bijvoorbeeld meer dan 14 procent bij dan wordt er gekort op het salaris.

Onkostenvergoeding prima geregeld

De salarissen van onze politici zijn zeker niet slecht en daar komen nog diverse onkostenvergoedingen en toeslagen bij. Zo krijgt elk Tweede Kamerlid boven het salaris een ‘secundaire voorziening’ van 717 euro. Dat is bedoeld om voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en ouderdom mee te treffen. Daarnaast zijn er toeslagen voor bijvoorbeeld fractievoorzitters en is er een ruime reis- en verblijfkostenvergoeding.

Salaris en vermogen van premier Mark Rutte

Mark Rutte is al sinds 2010 minister-president van Nederland, en hij lijkt dat de komende jaren te blijven. Hij staat bekend als zuinig, woont in een klein appartementje en kan dus een groot deel van zijn jaarsalaris van 170.000 euro sparen. Maar hoeveel vermogen heeft hij inmiddels opgebouwd? Je leest het in ons artikel over het salaris en vermogen van Mark Rutte.

Mark Rutte salaris vermogen

Salaris en vermogen van minister Hugo de Jonge

Hugo de Jonge was in het vorige kabinet minister van volksgezondheid, welzijn in sport en is nu minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Tijdens zijn ministerschap op het departement volksgezondheid was hij letterlijk vaak in beeld, denk bijvoorbeeld aan alle corona-persconferenties. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met het salaris en vermogen van Hugo de Jonge?

salaris vermogen hugo de jonge

Salaris en vermogen van Geert Wilders

Geert Wilders kun je gerust een van onze meest besproken politici noemen. Hij is ook een van de meest ervaren Tweede Kamerleden: al sinds 2006 is hij lijsttrekker voor de PVV. De meningen over zijn ideeën zijn verdeeld, maar de feiten die we voor je uitzochten over het salaris en vermogen van Geert Wilders zijn helder.

Geert Wilders salaris vermogen

Salaris en vermogen van Thierry Baudet

Hij is de voorman en het gezicht van Forum voor Democratie. Zijn opkomst was stormachtig, de laatste tijd gaat het een stuk minder goed in de peilingen. Je hoort verhalen dat hij het financieel goed voor elkaar heeft, maar wat zijn de feiten over het salaris en vermogen van Thierry Baudet nu eigenlijk?

Salaris en vermogen Thierry Baudet FvD

Salaris en vermogen van Sigrid Kaag

Voordat ze de politiek inging had Sigrid Kaag al een indrukwekkende carrière opgebouwd in de diplomatie. Ze is vicepremier, minister van Financiën en partijleider van D66. Ze verdient een riant salaris, maar heeft ze ook vermogen opgebouwd? Dat lees je in het artikel over het salaris en vermogen van Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag salaris vermogen

Salaris en vermogen van Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra is de leider van het CDA en minister van Buitenlandse Zaken.  De in 1975 geboren politicus was ooit pompbediende als bijbaantje tijdens zijn studie. Van pompbediende tot minister is natuurlijk een stijl carrière pad, maar hij staat hij er financieel voor? We zochten het voor je uit en zetten het op in rij in het artikel salaris en vermogen van Wopke Hoekstra.

salaris-wopke-hoekstra

Rijkste Nederlandse politicus ooit?

Wie kent hem nog? De rijkste politicus in Nederland ooit was waarschijnlijk Herman Heinsbroek. Zijn politieke carrière was kort: hij was in 2002 enkele maanden minister van Economische zaken namens de partij LPF (Lijst Pim Fortuyn) in het kabinet Balkenende I, maar stapte zelf op na diverse aanvaringen.

Hij richtte daarna nog een eigen partij op maar dat werd geen succes. Zijn zakelijke carrière was veel succesvoller en zijn geschatte vermogen is zo’n 220 miljoen euro. Onze premier van 1982 tot 1994 Ruud Lubbers (1939-2018) deed het financieel ook niet slecht. In 2014 haalde hij de Quote 500 met een vermogen van 68 miljoen euro. Latere gegevens zijn niet bekend, behalve dat hij na zijn overlijden onder andere een investeringsfonds van 78 miljoen euro naliet.