Geld & Carrière

Het salaris en vermogen van veelbesproken voetbalanalist Pierre van Hooijdonk

Het salaris en vermogen van veelbesproken voetbalanalist Pierre van Hooijdonk
Foto: Instagram @pierrevh17

Pierre van Hooijdonk zorgt voor opschudding met zijn uitspraken als voetbalanalist. Zijn voetbalprestaties bij onder andere Feyenoord, Fenerbahçe en het Nederlands elftal zijn minder omstreden. Hoeveel verdiende deze vrije trappenspecialist in zijn lange carrière? We zetten alles wat we weten over het salaris en vermogen van Pierre van Hooijdonk voor je op een rij.

Van Hooijdonk beschuldigt Ajax-trainer Steijn

Pierre van Hooijdonk zorgde voor flinke opschudding door Ajax-trainer Maurice Steijn te beschuldigen van ‘duistere dealtjes’. Dat zou gebeurd zijn tijdens de periode dat Steijn trainer was bij NAC Breda. Steijn beweert juist dat van Hooijdonk rancuneus is, omdat Steijn de zoon van Pierre, Sydney van Hooijdonk, die toen speler was van NAC weleens op de bank zette.

Hoe het ook zit, van Hooijdonk staat niet bekend als het makkelijkste karakter in de voetbalwereld. Eerder lag hij al overhoop met onder andere Robin van Persie, Johan Derksen en Rafael van der Vaart. Zijn voetbalcarrière is een stuk minder omstreden.  Hij speelde 551 wedstrijden waarin hij 335 doelpunten maakte en won onder andere de UEFA Cup met Feyenoord in 2002. Ook haalde hij als speler van het Nederlands elftal de vierde plaats op het WK voetbal van 1998.

Salaris van Pierre van Hooijdonk tijdens zijn voetbalcarrière

In zijn drie jaar bij Feyenoord verdiende van Hooijdonk volgens Johan Derksen – in die tijd hoofdredacteur van weekblad Voetbal International – zo’n vijftien miljoen gulden. Omgerekend is dat 7,6 miljoen in euro’s.

Van Feyenoord stapte hij over naar Fenerbahçe in Turkije, waar hij  2 miljoen gulden per jaar netto verdiende. Bij Benfica verdiende hij nog veel meer, Voetbal International noemde in die tijd (2000/2001) een bedrag van 4,7 miljoen gulden oftewel  2,13 miljoen euro jaarsalaris.

Inkomsten als voetbalanalist

Hoeveel Pierre van Hooijdonk als voetbalanalist bij Studio Voetbal verdient is niet bekend. Maar over het algemeen ontvangen voetbalanalisten in populaire voetbalpraatprogramma’s op tv aantrekkelijke vergoedingen. Het gaat vaak om duizenden euro’s per optreden, afhankelijk van verschillende factoren. Bekende voetbalpraatprogramma’s zoals Studio Voetbal, en Vandaag Inside hebben vaak een fors budget voor de betaling van de analisten.

Analist en ex profvoetballer Andy van der Meyde gaf ooit een inkijkje: in een interview vertelde hij dat dat aanschuiven bij Veronica Offside beter betaalt dan de reclames die hij deed. Voor de reclames krijg hij naar verluidt al meer dan tienduizend euro. Waarschijnlijk de best betaalde voetbalanalisten van Nederland, René van der Gijp en Johan Derksen verdienen naar schatting meer dan een miljoen euro bruto per jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pierre Van Hooijdonk (@pierrevh17)

Het vermogen van ex-profvoetballer Pierre van Hooijdonk

Volgens verschillende bronnen bezit Pierre van Hooijdonk een vermogen van rond de 18 miljoen euro. Hij verdiende veel geld in zijn carrière, maar had ook een enkele keer pech: zo investeerde hij ooit in een Chinees bedrijf dat niet bleek te bestaan. De oplichting koste hem naar verluidt zo’n 250.000 euro.