Geld & Carrière

Ferrari-teambaas Mattia Binotto verdient een vermogen in de Formule 1

salaris vermogen Ferrari-teambaas Mattia Binotto

Mattia Binotto en het legendarische Ferrari Formule 1-team zijn maar wat trots dat hun eerste coureur Charles Leclerc momenteel de ranglijst aanvoert. En dat is logisch: het seizoen is nog lang, maar de hoop op het eerste kampioenschap sinds 2007 is realistisch. De grote man achter het succes bij Ferrari is teambaas sinds 2019. Wat verdient Mattia Binotto eigenlijk bij Ferrari en hoe groot is het vermogen dat hij heeft opgebouwd in zijn lange Formule 1 carrière? Komt het in de buurt van zijn grote concurrenten Toto Wolff (teambaas Mercedes) en Christian Horner (teambaas Red Bull Racing)?

Mattia Binotto is hoog opgeleid in autotechniek

De 52-jarige Italiaan werd geboren in Lausanne, Zwitserland en bracht een deel van zijn jeugd door in Frankrijk. Binotto heeft kennis op hoog niveau van autotechniek. Hij studeerde af in 1994, in voertuigtechniek op bachelor niveau aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne in Frankrijk. Daarna behaalde hij een Master in Motorvoertuigentechniek aan de Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia.

Lange carrière bij Ferrari sinds 95′

Binotto werkt als sinds 1995 bij Ferrari. Hij begon als ingenieur en zat in het succesvolle team  dat samen met Michael Schumacher het ene succes na het andere behaalde en zeven keer wereldkampioen werd.

In 2013 werd hij baas van de motorafdeling. In 2016 werd hij benoemd tot Chief Technical Officer van Ferrari. In 2019 promoveerde hij naar de allerhoogste rang, en werd hij teambaas als opvolger van Maurizio Arrivabene die toen het team verliet en tegenwoordig CEO van voetbalclub Juventus is.

Zijn privéleven houdt Binotto graag buiten de aandacht van de pers. Wat we wel weten is dat hij getrouwd is en twee kinderen heeft. Hij zou er een luxueuze leefstijl op na houden, met onder andere een kast van een huis in Modena met een garage vol dure auto’s, waaronder twee Ferrari’s.

salaris vermogen Ferrari-teambaas Mattia Binotto

Wat verdient Mattia Binotto?

Het salaris van Binotto blijft achter vergeleken met dat van de teambazen van de teams die afgelopen jaar de dienst uitmaakten: Chris Horner, de teambaas van Red Bull is goed voor een mega-salaris van $10 miljoen per jaar. F1 Team Mercedes-baas Toto Wolff verdient zo’n $6,8 miljoen per jaar. Het salaris van Mattia Binotto zit daar met naar schatting $3 miljoen per jaar ver onder. Maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Wordt Ferrari kampioen dan mag hij rekenen op een flinke salarisverhoging.

Het vermogen van Mattia Binotto

Ook het vermogen dat Mattia Binotto heeft opgebouwd in zijn Formule 1-carrière staat nog in de schaduw van zijn concurrenten. Mercedes teamchef Toto Wolff bouwde al een indrukwekkend vermogen op van ongeveer $575 miljoen. Red Bull Racing teammanager Christian Horner heeft naar schatting een vermogen van zo’n $50 miljoen vergaard. Het vermogen van Mattia Binotto is vooralsnog van een andere orde: hij verzamelde tot nu toe ongeveer $5 à 6 miljoen tijdens zijn carrière bij Ferrari.