Geld & Carrière

Het salaris en vermogen van voetbalicoon Lionel Messi

alaris vermogen Lionel Messi

Lionel Messi zal na de kwartfinalewedstrijd van Argentinië tegen het Nederlands elftal van afgelopen zaterdag waarschijnlijk even wat minder populair zijn in Nederland. Toch blijft hij onomstreden als één van de beste voetballers aller tijden. Hij is ook één van de rijkste voetballers ter wereld; maar hoe zit het precies met de inkomsten en het vermogen van het Argentijnse voetbalicoon? We zetten de feiten voor je op een rij.

Lionel Messi: sportief én financieel zeer succesvol

Na de clash van afgelopen zaterdag is het Nederlands elftal alweer thuis en kan Argentinië zich opmaken voor de halve finale tegen de Kroaten, met tea-captain en sterspeler Luca Modric. Lionel Messi en zijn teamgenoten zijn op een missie om wereldkampioen te worden. Dat zou de parel in de kroon van koning voetbal Lionel Messi zijn. Het is de enige prijs die hij nooit behaalde in zijn lange en succesvolle loopbaan.

Financieel is zijn voetbalcarrière al wel een succes. Hij verdiende een gigantisch vermogen, dankzij geruchtmakende salarissen bij Barcelona en Paris Saint Germain. Ook zijn inkomsten uit reclame, merchandising en sponsorcontracten zijn astronomisch.

Lionel Messi bij Barcelona en PSG

De namen Lionel Messi en Barcelona zijn onlosmakelijk verbonden. Hij begon op 14-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van de Catalaanse topclub. Het kwam pas in 2021, op 34-jarige leeftijd tot een breuk. Op 10 augustus 2021 maakte Messi bekend dat hij naar Paris Saint Germain zou vertrekken. Bij Barcelona kwam Messi tot een indrukwekkende 778 wedstrijden, waarin hij 672 doelpunten maakte.

Bij Paris Saint Germain werd hij herenigd met oud-ploeggenoot en Brazilië-vedette Neymar. Het begin van Messi bij PSG was stroef, hij werd zelfs een paar keer uitgefloten. Inmiddels draait het zowel in Parijs als met de Argentijnse ploeg een stuk beter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lionel Messi (@messi_messi10)

Wat verdient Lionel Messi aan salaris?

Bij Barcelona kreeg Messi in zijn lange periode aldaar vaak salarisverhogingen. Daardoor groeide zijn salaris uit tot een bijna niet te bevatten 138 miljoen dollar per jaar. Daar kwamen gemiddeld 40 miljoen dollar per jaar aan neveninkomsten bij. In de laatste jaren bij Barcelona kwam de snelle Argentijn sommige jaren uit op 200 miljoen dollar aan inkomsten.

Bij zijn huidige club Paris Saint Germain zouden de inkomsten rond de 75 miljoen dollar per jaar liggen. Een stuk minder dan bij Barcelona, maar nog altijd een waanzinnig bedrag, zeker voor een speler van 35 jaar oud. Voor volgend jaar heeft Messi echter nog niet bijgetekend. De verwachting is dat hij na afloop van het WK in Qatar daar een beslissing over neemt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lionel Messi (@messi_messi10)

Is Lionel Messi met zijn vermogen de eerste voetbalmiljardair?

Toen de contractgegevens van Messi bij Barcelona uitlekten noemden sommige media hem miljardair. Dat is een misvatting die is ontstaan door alle bedragen in het contract bij elkaar op te tellen. Dan kom je inderdaad boven de 1 miljard uit. Maar daar zat ook een loyaliteitsbonus bij die hij niet – of grotendeels niet heeft gekregen. Bovendien is het natuurlijk onmogelijk om echt al het geld dat je verdient te bewaren.

Hoeveel geld heeft de Argentijnse superster dan wel op de bank staan? Diverse betrouwbare bronnen komen op een bedrag van rond de 600 miljoen euro uit. De eerste voetbalmiljardair worden is dus nog altijd mogelijk voor Lionel Messi. Dat hij één van de rijkste voetballers ter wereld is staat wel vast. Datzelfde geldt voor Messi’s grote rivaal Cristiano Ronaldo. Er zou naar verluidt een megacontract voor de Portugees klaarliggen in Saoedi-Arabië, maar dat is nog niet officieel bevestigd.