Geld & Carrière

Koen Verweij schaatste dit geweldige vermogen bij elkaar

salaris vermogen Koen Verweij

Koen Verweij stopte vorig jaar augustus volledig en voorgoed met schaatsen om lichamelijke redenen. Het is bekend dat schaatsers gemiddeld veel minder verdienen dan toppers in andere sporten zoals Formule 1 en voetbal. Kan Koen Verweij wel van een onbezorgd schaats pensioen genieten? We zochten de feiten over het salaris en vermogen van Koen Verweij voor je uit.

Waarom stopte Koen Verweij?

‘Ik kan niet meer de topsporter zijn die ik wil zijn’ zo vertelde Koen Verweij in augustus 2022 aan dagblad De Telegraaf. Hij zette op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn schaatscarrière. Uit medisch onderzoek bleek dat zijn lichaam de hoge belasting door topsport niet meer aankon.

Het beste jaar van zijn carrière was 2014. Verweij won in dat jaar de wereldtitel allround in Thialf. Ook won hij in datzelfde jaar goud op de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland op de ploegenachtervolging. Hij pakte ook het zilver op de 1500 meter. Vier jaar later won hij op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea twee keer brons.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koen Verweij (@koenverweij)

De beroemde ex van Verweij

Koen Verweij kennen we natuurlijk ook als de ex-partner van een ander schaats-icoon: Jutta Leerdam. Vrijwel gelijktijdig met het bekendmaken van het einde van zijn schaatscarrière kwam naar buiten dat ‘de schaats prins en schaats prinses’ uit elkaar waren. Ze waren ruim vijf jaar bij elkaar en kochten vlak voordat ze uit elkaar gingen nog samen een luxe villa.

View this post on Instagram

 

A post shared by Koen Verweij (@koenverweij)

De inkomsten van de blonde schaatsviking

Op de lijst van Nederlandse grootverdieners in de sport zul je geen schaatsers aantreffen. Toch verdiende Koen Verweij in zijn relatief korte schaatscarrière aardig wat euro’s bij elkaar. Het salaris dat hij bij zijn ploegen verdiende is niet bekend, maar daarnaast pakte hij het nodige prijzengeld. Op de Winterspelen van 2014 verdiende hij bijvoorbeeld aan zijn zilveren medaille 22.500 euro, voor de medaille op de ploegenachtervolging kreeg hij zo’n 12.990 euro. In Pyeongchang in 2018 verdiende hij in totaal 21.250 euro voor zijn twee bronzen medailles.

Vermogen van Koen Verweij

Aan salaris, prijzengeld en sponsorcontracten heeft Verweij in totaal volgens diverse bronnen ongeveer 1,5 miljoen euro overgehouden. Dat is ongeveer evenveel als zijn ex Jutta Leerdam, maar die is nog een stuk jonger (24) en nog actief als schaatsster. Bovendien trekt zij met haar miljoenen volgers op social media lucratieve sponsordeals aan.

Beide moeten qua vermogen oud-topschaatser Sven Kramer voor laten gaan. Hij is voorlopig nog altijd de best betaalde Nederlandse schaatser aller tijden. Insiders schatten zijn vermogen op 5 à 5,5 miljoen euro.