salaris vermogen Joe Biden
Geld & Carrière

Het salaris en vermogen van de Amerikaanse president Joe Biden

Amerika’s president Joe Biden is zijn hele leven al politicus. Zijn voorganger Donald Trump verdiende miljarden in het vastgoed voordat hij de politiek in ging. Hoe zit het met het vermogen van Joe Biden? Heeft hij een flinke spaarpot op kunnen bouwen in zijn lange carrière? We zochten de feiten over het salaris en vermogen van Joe Biden voor je uit.

De carrière van Joe Biden in een notendop

Joseph Robinette Biden jr. is 80 jaar oud en daarmee de oudste Amerikaanse president ooit. Hij heeft ruim 50 jaar politieke ervaring; in 1970 werd hij raadslid in de plaats New Castle Country. Biden was daarna van 1972 tot 2009 senator van de staat Delaware.

Van 2009 tot 2017 was hij vicepresident van de Verenigde Staten onder president Barack Obama. In 2020 was hij de kandidaat namens de Democratische Partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In november 2020 versloeg hij Donald Trump en werd de 46ste president van Amerika.

alaris vermogen Joe Biden

Middle Class Joe

Biden noemde zichzelf vaak een van de “armste” leden van het Amerikaanse congres. Een andere bijnaam was “Middle Class Joe”. Hij was lange tijd een van de weinige volksvertegenwoordigers met een bedrag van minder dan 500.000 dollar op de bank.

Uit financiële onderzoeken die teruggaan tot 1998 blijkt dat Joe en zijn vrouw Jill tot 2009 een gemiddeld jaarinkomen hadden van rond de 215.000 dollar. Daarna, totdat Joe Biden president werd was het inkomen van Joe en zijn vrouw Jill samen ongeveer 390.000 dollar per jaar.

Salaris en andere inkomsten van Joe Biden

Biden verdient als president van de Verenigde Staten een basissalaris van ongeveer 400.000 dollar. Hij heeft ook recht op een jaarlijkse onkostenvergoeding van 50.000 dollar, een niet-belaste reiskostenvergoeding van 100.000 dollar en een jaarlijkse entertainment vergoeding van 19.000 dollar.

Voordat ze naar het Witte Huis verhuisden, kregen de Bidens 100.000 dollar om te gebruiken voor herinrichting van een deel van de presidentiële woning naar hun eigen smaak. Naast zijn inkomsten als politicus haalde Biden ook inkomsten uit de verkoop van boeken die hij schreef. Zo tekende hij samen met zijn vrouw een contract met een uitgeverij ter waarde van 10 miljoen dollar, voor drie boeken.

alaris vermogen Joe Biden

De huizen van Joe Biden

Wat betreft vastgoed aankopen doet Biden het niet slecht. Zijn huis in Delaware kocht hij voor 350.000 dollar in 1997. Het is nu naar schatting 2 miljoen dollar waard. Daarnaast kochten Joe en Jill Biden een vakantiehuis, ook in de staat Delaware, voor 2,74 miljoen dollar,

Wat is het vermogen van Joe Biden?

Het vermogen van Joe Biden schatten kenners op 9 miljoen dollar. Een mooi bedrag, maar slechts een fractie van het vermogen van zijn voorganger. Donald Trump is ondanks enkele tegenslagen nog altijd goed voor een geschat vermogen van 2,4 miljard dollar.