Geld & Carrière

Het salaris en vermogen van GroenLinks fractieleider Jesse Klaver

salaris vermogen Jesse Klaver

Jesse Klaver is al jaren het gezicht van Groen Links. Hij is nog relatief jong voor een Nederlandse politicus, maar draait al jarenlang mee in Den Haag. Maar wat leverde hem zijn lange loopbaan eigenlijk financieel op? Hoe zit het met het salaris en het vermogen van Jesse Klaver? We zochten het voor je uit.

Jonge maar ervaren politicus

Jesse Klaver werd geboren in Roosendaal op 1 mei 1986. Hij is nu dus 36 en nog altijd betrekkelijk jong voor een politicus, maar hij heeft wel zo’n 17 jaar bestuurlijke en politieke ervaring. Hij begin in 2006 als bestuurslid van DWARS, de jongerenorganisatie van Groen Links.

In 2009 stapte hij over naar de jongerenafdeling van vakbond CNV en werd hij lid van de Sociaal Economische Raad (SER). Hij was toen 23 jaar en het jongste SER lid ooit. In 2010 werd Klaver tweede Kamerlid voor GroenLinks en in 2015 werd hij fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer.

Salaris Jesse Klaver

Wat is het salaris van Jesse Klaver?

Jesse Klaver verdient als fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor Groen Links € 127.374,34 bruto per jaar. Per maand is dat zo’n € 10.614,53. Het salaris bestaat uit het basisbedrag dat elk Nederlandse Tweede Kamerlid ontvangt van € 8.889,89 per maand, plus een vakantiebonus van 8%, een eindejaarsuitkering van 8,3%. Zeker geen slecht inkomen, maar ministers, bijvoorbeeld Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge verdienen nog meer: € 180.983 per jaar, zoals is terug te vinden op Rijksoverheid.nl.

Dat is allemaal nog los van onkostenvergoedingen en pensioenopbouw. Fractievoorzitters – dus bijvoorbeeld ook Geert Wilders en Sigrid Kaag ontvangen daar bovenop nog een extra toelage van 1% over hun brutoloon, plus 0,3% voor elk Kamerlid in hun fractie – exclusief henzelf. GroenLinks heeft op dit moment acht Tweede Kamerleden.

De neveninkomsten van de Groen Links fractieleider

Naast zijn werk als fractievoorzitter zijn voor Jesse Klaver vrijwel de enige neveninkomsten zijn royalty’s uit verkochte boeken. Hoeveel dat precies is, is niet over elk jaar bekend. Over de afgelopen drie jaar waren de neveninkomsten van Klaver uit verkochte boeken hooguit 165,95 euro. Maar dagblad de Telegraaf noemde in 2018 een bedrag van 20.000 euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jesse Klaver (@jesseklaver)

Het vermogen van Jesse Klaver

Hoeveel vermogen heeft Jesse Klaver opgebouwd van zijn inkomsten en neveninkomsten? Dat is op basis van openbare bronnen helaas niet vast te stellen. Er zijn wel sites die beweren dat Klaver miljonair is, maar die doen dat zonder onderbouwing en bronvermelding.

Wat we wel weten is dat de Groen Links politicus met zijn gezin in een huis in Den Haag woont waar hij 662.000 euro voor betaalde en dat er een hypotheek op rust van 900.000 euro. Opvallend detail: de woning heeft een torentje. Waarschijnlijk is Klaver daarmee de enige politicus naast premier Mark Rutte met een eigen torentje.