Geld & Carrière

Dit immense bedrag verdient Coca-Cola topman James Quincey

Zoveel verdient Coca Cola topman James Quincey
Foto: The Coca-Cola Company

De naam James Quincey kent misschien niet iedereen, maar het bedrijf waar hij voor werkt is misschien wel het bekendste ter wereld: Coca-Cola. Hij trad er in 1996 in dienst en in 2019 werd hij er de hoogste baas: Chairman en CEO. Hoeveel verdient Quincey eigenlijk, als hoofd van één van de grootste en bekendste bedrijven ter wereld? We zochten het voor je uit.

Zo begon de carrière van James Quincey

James Robert Quincey woont al jaren in Amerika, maar werd geboren in Londen, Engeland op 8 januari 1965. Hij ging naar een elite middelbare school in Birmingham en studeerde daarna Electronic Engineering aan de Universiteit van Liverpool.

Na diverse banen startte hij in 1996 bij The Coca-Cola Company. Eerst werkte hij in de Latijns-Amerikaanse tak van het bedrijf en in 2008 stapte hij over naar Europa; hij werd de leider van de Northwest Europe & Nordics Business Unit. In 2013 werd hij president van de gehele Coca-Cola Europe Group. In 2016 volgde de stap naar het hoogste niveau: hij volgde toenmalig CEO Muhtar Kent op, die met pensioen ging.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Seneca Women (@senecawomen)

Quincey drukt zijn stempel op het bedrijf

Vanaf het begin drukt Quincey zijn stempel op het bedrijf. Één van zijn eerste daden als CEO was het schrappen van 1.200 bedrijfsposities. Dat was een onderdeel van een plan om te investeren in nieuwe producten en marketing. Ook wilde hij de omzet- en winstgroei verbeteren van vier naar zes procent.

James Quincey zei ook in interviews dat hij de bedrijfscultuur bij Coca-Cola van de in zijn ogen te grote voorzichtigheid wat betreft risico’s nemen wilde verlossen. Daarnaast wil hij meer investeringen in startende bedrijven.

Zoveel verdient de Coca-Cola CEO

Het jaarsalaris van James Quincey bij The Coca-Cola Company is zo’n 1,6 miljoen dollar. Geen slecht bedrag, maar de totale inkomsten van Quincy waren de afgelopen jaren zo’n 24 miljoen dollar per jaar. Het grootste deel daarvan zijn Stock Awards en Option Awards: een soort bonussen in de vorm van aandelen. Daarnaast kreeg hij vorig jaar ook nog eens een ‘gewone’ prestatiebonus van 6,4 miljoen dollar.

Het vermogen van James Quincey

Het zal je niet verbazen dat de topman met zijn inkomsten een aardig vermogen heeft weten op te bouwen. De schattingen lopen uiteen, maar de meeste bronnen schatten het vermogen van Coca-Cola CEO Quincey op zo’n 70 miljoen dollar. Met geld maak je geld, luidt een aloude wijsheid, dus wie weet zien we James Quincey in de toekomst terug in de top 10 van rijkste mensen ter wereld.