Geld & Carrière

Het salaris en vermogen van CDA politicus Hugo de Jonge

salaris vermogen hugo de jonge

Hugo de Jonge is de minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. De CDA politicus was eerder vicepremier en minister van volksgezondheid, welzijn en sport. Tijdens de uitbraak van het coronavirus was hij verantwoordelijk voor de bestrijding hiervan in Nederland. Maar wat voor salaris krijgt een politicus met zijn functie? We zochten het uit.

CDA politicus Hugo de Jonge

Hugo de Jonge (1977) werd geboren in het Zeeuwse Bruinisse. Hij komt uit een Christelijk gezin (zijn vader was predikant van de Hervormde Kerk). Zijn moeder was verpleegkundige. De Jonge deed een Havo opleiding, die hij in 1995 succesvol afrondde. Hierna deed hij de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs in Rotterdam. Na vijf jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben stapte hij in 2004 in de politiek

De Jonge begon als beleidsmedewerker Onderwijs van de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 2010 kreeg hij de functie wethouder Onderwijs Jeugd en Gezin. Deze functie bekleedde hij tot 2014. Hij werd opnieuw wethouder, met de functie zorg, wederom in Rotterdam. In 2017 stapte hij de Tweede Kamer in en werd minister van Volksgezondheid. Deze functie legde hij begin dit jaar neer. Tot op heden is de Jonge minister van Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hugodejonge (@hugodejonge)

Salaris en vermogen Hugo de Jonge

Hugo de Jonge verdient vrijwel hetzelfde als de minister-president. Het salaris en vermogen van Mark Rutte verschilt niet zoveel met dat van de Jonge. In het voorzieningenbesluit, dat is opgesteld in 2002 staat dat een minister-president hetzelfde salaris verdient als een minister.

Dat zou betekenen dat de Jonge ruim €170.000 per jaar ontvangt, wat neerkomt op ruim €14.000 per maand. Ook heeft de Jonge recht op onkostenvergoedingen en andere tegemoetkomingen.

Lees ook: het salaris en vermogen van Minister BZA Wopke hoekstra

Hugo de Jonge woont met zijn vrouw Mireille, zoon Ismaïl en dochter Sarah in een hoekhuis van 148 vierkante meter in de Rotterdamse wijk Katendrecht. De Jonge betaalde er in 2016 €354.500 voor. Over de huidige waarde van het koophuis konden we geen informatie vinden.

Verder rijdt de minister privé in een Volvo XC40 Recharge Plug-in Hybride, waar je in Nederland zo’n €44,495 voor moet neertellen. Zijn zakelijke auto, een BMW 7-serie kost ruim €129.000.

We konden geen informatie vinden over het privévermogen van Hugo de Jonge. Maar we gaan er vanuit dat hij en zijn gezin er warmpjes bijzitten. Zijn vrouw Mireille (maatschappelijk werkster in het onderwijs) verdient ongeveer €3000 per maand. Dus gezamenlijk heeft het echtpaar een zeer riant inkomen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hugodejonge (@hugodejonge)