Geld & Carrière

Dit verdient Frans Timmermans: kandidaat lijsttrekker Groen Links/PvdA

Salaris vermogen Frans Timmermans
Kandidaat lijsttrekker Frans Timmermans. Foto: Wikimedia Commons

Frans Timmermans heeft zich gemeld voor de functie van lijsttrekker van de combinatie Groen Links/PvdA, voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Timmermans is nu nog Eurocommissaris en de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Maar wat verdient hij daar eigenlijk mee? En gaat hij er in zijn nieuwe functie op vooruit of achteruit? We zochten voor je uit hoe het financiële plaatje van Frans Timmermans eruit ziet.

25 jaar aan politieke ervaring

Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans is zijn volledige naam, op social media wordt hij vaak Frenske of Timmerfrans genoemd. Frans Timmermans is 62 jaar en heeft 25 jaar politieke ervaring. Hij startte in 1998 in de politiek namens de Partij van de Arbeid (PvdA), daarvoor werkte hij 11 jaar als diplomaat.

Als politicus in Nederland was hij onder andere Tweede Kamerlid, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Minister van Buitenlandse Zaken. Sinds 2014 is hij Europees Commissaris. In 2019 leek hij voorzitter van de Europese Commissie te worden, maar deze functie ging uiteindelijk naar Ursula von der Leyen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Frans Timmermans (@frans__timmermans)

Het salaris van Frans Timmermans als Europees Commissaris

Volgens gegevens van de in lonen gespecialiseerde site Loonwijzer verdient Frans Timmermans als Europees Commissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie een jaarsalaris van 319.824 euro per jaar, oftewel 26.652 euro per maand. Dat is inclusief een forse loonsverhoging: In 2022 kregen Timmermans en zijn collega’s er volgens De Telegraaf 1.800 euro per maand bij.

Gaat Timmermans in zijn nieuwe functie erop vooruit of achteruit?

Afhankelijk van het verkiezingsresultaat zou Frans Timmermans premier (als Groen Links/PvdA de grootste partij wordt ) of Tweede Kamerlid kunnen worden. In beide gevallen gaat hij erop achteruit.  Het salaris van een premier van Nederland is namelijk zo’n 170.000 euro.

Het salaris van een Tweede Kamerlid bedraag zo’n 117.000 euro per jaar. Dus wordt Timmermans premier dan moet hij het met de helft van zijn huidige salaris doen. Wordt hij Tweede Kamerlid, dan vermindert zijn inkomen met ongeveer twee derde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Frans Timmermans (@frans__timmermans)

Het vermogen van Frans Timmermans

Hoeveel vermogen heeft Frans Timmermans in zijn lange en grotendeels goed betaalde carrière weten op te bouwen? Deze gegevens zijn niet openbaar, maar bronnen op het internet, zoals Taddler en Allfamousbirthday gaan uit van een bedrag van tussen de 4.300.000 en 5.000.000 miljoen dollar, oftewel tussen de 3.830.000 euro en de 4.490.000 euro volgens de huidige wisselkoersen.

Het is wel zeker dat het vermogen van Frans Timmermans onlangs een groeisprongetje wist te maken. Bekende buren meldt namelijk dat de politicus onlangs zijn woning verkocht met een winst van ruim twee ton. Voor de verkoopprijs van 795.000 euro krijgt de onbekende koper de beschikking over een villa van 270 vierkante meter woonoppervlakte. Er zijn in totaal 12 kamers, een vrijstaande dubbele garage en een wijnkelder.