salaris-vermogen-femke-halsema
Geld & Carrière

Het salaris en vermogen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Femke Halsema kennen we allemaal als burgemeester van Amsterdam. Een verantwoordelijke baan, maar daar staat wel een mooi salaris tegenover. Wat verdient de Groen Links politica eigenlijk? En wat is het vermogen dat ze in haar lange politieke carrière opbouwde? We zochten het voor je uit.

Zo begon de politiek carrière van Femke Halsema

Femke Halsema is sinds 2018 burgemeester van Amsterdam. Daarvoor was zij al één van de bekendste politici van ons land als fractievoorzitter van Groen Links. Haar politieke loopbaan begon echter bij de PvdA; ze werkte voor de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In 1997 stapte ze over naar Groen Links en in 1998 werd ze gekozen als Tweede Kamerlid voor deze partij.

Voor Groen Links was Halsema van 2003 tot 2011 partijleider en het bekendste gezicht. Van 2011 tot 2018 werkte ze buiten de politiek in diverse functies; onder andere was ze president-commissaris van WPG Uitgevers. Op 12 juli 2018 werd Halsema beëdigd als – eerste vrouwelijke –  burgemeester van Amsterdam, als opvolger van Eberhard van der Laan, die in zijn ambt was overleden.

Eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam

Het salaris van een burgemeester in Nederland is gerelateerd aan het aantal inwoners van de plaats waar je burgemeester bent. Halsema valt in de hoogste categorie: een burgemeester van een stad met meer dan 375.000 inwoners verdient namelijk een maandsalaris van € 12.578,72. Amsterdam heeft nu zo’n 921.000 inwoners.

Ook de burgemeester van Rotterdam, Achmed Aboutaleb en de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen zitten in de hoogste categorie.  Sharon Dijksma, de burgemeester van Utrecht – 361.699 inwoners in 2022 – verdient iets minder: € 11.741,96 bruto per maand.

Salaris van de burgemeester van Amsterdam

Bovenop het basissalaris krijgt een burgemeester ook vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat zorgt voor het volgende financiële plaatje:

Salaris € 150.944,64
8% Vakantiegeld € 12.578,72
9,8% Eindejaarsuitkering € 14.792,57
Totaal € 178.315,94

Vergeleken met salarissen van landelijke politici mogen we dat toch wel mooie bedragen noemen.

Salaris vermogen Femke Halsema

Vermogen en onroerend goed van Femke Halsema

Het vermogen van Femke Halsema is onbekend. Er zijn online wel schattingen te vinden van 5 tot zelfs 10 miljoen euro, maar die zijn niet onderbouwd. Toch lijkt het ons een veilige aanname dat Halsema miljonair is, gezien haar jarenlange structureel hoge inkomsten.

Daarnaast maakte ze in 2019 een klapper op de woningmarkt: dagblad De Telegraaf wist dat jaar te melden dat Halsema haar oude woning had verkocht met een winst van zo’n zes ton.

Twee woningen in Amsterdam

Als burgemeester van Amsterdam heb je recht op een ambtswoning. Het gaat om een prachtig pand aan de Herengracht 502. Daarnaast bezit Halsema een tweede woning. Dagblad het Parool meldde in 2020 dat de politica met haar toenmalige partner Robert Oey voor 700.000 euro een vrijstaande jarendertigwoning had gekocht in het landelijke gedeelte van Amsterdam-Noord.