Geld & Carrière

Dit kleurrijke uurtarief vraagt een schilder

salaris-uurtarief-schilder
(Foto: Freepik)

Een frisse verflaag is vaak de snelste manier om je huis aan de binnen- of buitenkant nieuw leven in te blazen. Misschien ben je zelf handig met kwasten en rollers, maar de gemiddelde Nederlander laat vaak het schilderen aan een professional over. Ook om het feit dat het zo ongelofelijk veel tijd kost. Eerst namelijk alles netjes afplakken en dan is de verf vaak ook niet direct dekkend, dus moet je er nog eens overheen. Bij het inhuren van een schilder mag je op kwaliteit en duurzaamheid rekenen, maar welke verdiensten staan daar voor de schilder tegenover? Anders gezegd: welk uurtarief vraagt een schilder in 2023? We zochten het voor je uit.

Gemiddelde uurtarief van een schilder

Laten we met de deur in huis vallen en eens kijken naar de gemiddelde kosten die je kunt verwachten als je een schilder inhuurt. We raadpleegden verschillende bronnen en komen gemiddeld op de volgende uurtarieven uit. Genoemde prijzen zijn inclusief materiaal en exclusief btw:

Gemiddeld uurtarief voor buiten schilderwerk € 35,- à € 40,- .

Gemiddeld uurtarief voor buiten schilderwerk:  € 40,- à € 50,-.

Dat betekent dat een schilder voor acht uur lang buiten schilderen zo’n € 400,- bruto kan krijgen, en wat dus in een week bruto € 2.000,- oplevert. Reken dit door naar een maand van 4,5 week en je bent € 9.000,- bruto rijker. Onderaan de streep zal je als ZZP’er nog de nodige belasting moeten betalen, maar kom je toch uit op een prachtig netto salaris van € 5.349,67. Lang niet het uurtarief van een advocaat, maar toch een bedrag waarmee je een aardige omzet kunt halen.

salaris uurtarief schilder

Gemiddelde kosten per vierkante meter

We hebben het tot nu toe over uurtarieven, maar tarieven per vierkante meter kan ook. Als je per vierkante meter betaalt, liggen de kosten gemiddeld tussen € 30,- à € 35,- voor binnen schilderwerk en € 35,- à € 40,- voor buiten schilderwerk (inclusief materiaal, exclusief btw). Een gemiddeld rijtjeshuis in Nederland heeft een vloeroppervlak van 120 vierkante meter. Het aantal vierkante meters muur zal dan tussen de 250 en 300 schommelen. In het gunstigste geval kan een schilder dus € 12.000 bruto vragen voor het schilderen van de buitenkant van een huis. Dat is een flinke boterham.

Prijsbepalende factoren

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, nemen we de factoren die de prijs van schilderwerk bepalen onder de loep:

  • Materiaalkosten: de gebruikte verf en materialen zijn belangrijk. De hoogste kwaliteit verf verhoogt dan wel de totale kosten, maar bespaart je ook onderhoud in de toekomst omdat het langer meegaat. Verfborstels en andere benodigdheden worden ook in de prijs opgenomen.
  • Voorbereidende werken: het voorbereiden van oppervlakken, het aanbrengen van fixeermiddelen en andere voorbereidende taken kosten tijd en geld.
  • Voorrijkosten: soms rekenen schilders kosten voor verplaatsing. Dit kan de prijs verhogen, vooral als de schilder verder weg woont.
  • Verftechnieken: wil je speciale effecten dan kan hiervoor een specifieke verftechniek nodig zijn, wat de kosten kan verhogen.
  • Huur van veiligheidsmateriaal: bij schilderwerk op hoogte, zoals gevels, zijn er vaak extra kosten voor steigers en veiligheidsmateriaal. Sommige schilders rekenen deze kosten apart, terwijl anderen een hoger tarief per uur of per vierkante meter hanteren.

salaris-uurtarief-schilder

Hoe zit het met de btw op schilderwerk?

Goed nieuws voor particuliere huiseigenaren: als je in een woning woont die ouder is dan 2 jaar, geldt het lage btw-tarief van 9% voor schilderwerk. Dit tarief is van toepassing op zowel de arbeidskosten als de gebruikte materialen, inclusief voorbereidend werk en voorbehandelingen. Dus als je van plan bent om je oude woning op te frissen met een nieuw likje verf, profiteer je van dit verlaagde tarief.

Voor nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden gelden andere regels. Hier wordt altijd het standaardtarief van 21% btw in rekening gebracht voor schilderwerk, ongeacht de leeftijd van het pand. Dit tarief is ook altijd van toepassing als je zakelijk schilderwerk laat uitvoeren.

Tips: zo bespaar je op de kosten van schilderwerk

Schilderwerk kan een aanzienlijke investering zijn, dus het is begrijpelijk dat je wilt besparen waar mogelijk. Hier zijn enkele tips om de kosten in toom te houden:

  • Investeer in kwaliteit, zodat je langer kunt genieten van je schilderwerk. Het is beter om één keer wat meer te betalen zodat er niet snel weer een schilderbeurt nodig is.
  • Vergelijk verschillende offertes, maar wel op basis van dezelfde input, zodat je geen appels met peren vergelijkt.
  • Overweeg spuitwerk: vooral bij nieuwbouwwoningen en voor grote oppervlakken, kan spuitwerk een voordeliger optie zijn.
  • Schakel een winterschilder in: in de voor schilders vaak lastige maanden november tot en met maart, rekenen sommige schilders voordeliger tarieven.
  • Doe het voorbereidende werk zelf, bijvoorbeeld verwijderen van oude verflagen en aftapen, dat scheelt weer in de kosten.