Geld & Carrière

Salaris van een Umpire: dit verdient een tennis scheidsrechter

salaris-umpire-tennis-scheidsrechter
Kader Nouni, één van de bekendste tennis umpires Foto: @tlaenpix

Carlos Alcaraz en Novak Djokovic schreven afgelopen zondag tennisgeschiedenis op Wimbledon. Voor hun inspanningen werden ze rijkelijk beloond: Winnaar Alcaraz nam 2,75 miljoen euro in ontvangst en verliezend finalist Djokovic kreeg 1,37 miljoen euro. Maar hoeveel kreeg de op twee na belangrijkste man in de wedstrijd betaald, de umpire? We zochten uit wat je verdient als tennis scheidsrechter.

Salaris umpire varieert sterk per niveau

Het salaris van een umpire bij tennis kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het niveau van het toernooi, het niveau en de ervaring van de umpire. Over het algemeen verdienen professionele tennis scheidsrechters aan de top redelijk, maar de bedragen blijven ver uit de buurt van het tennissers prijzengeld. We hebben het hier over de chair umpir (stoelscheidsrechter) en niet line umpired (lijnsrechters).

Op grote internationale toernooien, zoals de Grand Slam toernooien, kunnen scheidsrechters aanzienlijke vergoedingen ontvangen. Het exacte bedrag hangt ook af van de rol van de scheidsrechter, zoals de hoofdscheidsrechter, stoelscheidsrechter of lijnrechter. Voor deze toernooien worden vaak scheidsrechters uitgenodigd op basis van hun ervaring en reputatie.

Dit zijn de bedragen op het hoogste niveau

Volgens de goed ingewijde site The Champlair kan scheidsrechter zijn op een ATP toernooi een inkomen opleveren van 1. 000 tot 1.500 dollar per week. In combinatie met werk bij de Davis Cup en andere internationale toernooien, kunnen de gemiddelde verdiensten oplopen  tot 72.000 à 84.000 dollar per jaar. Uitschieters naar ruim boven de ton zijn mogelijk.

Deze bedragen zijn exclusief vergoedingen voor reis- en verblijfskosten die (volledig of gedeeltelijk) worden gedekt tijdens de wedstrijden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lucas Jacq (@lucas_the_jacq)

Betalingen van chair umpires op lagere niveaus

Er zijn weinig bronnen beschikbaar over het salaris van scheidsrechters op lager niveau met minder ervaring. Volgens het tennisforum van de website Tennis Warehouse kan het salaris van umpires op lagere niveaus variëren van 15.000 – 30.000 dollar per jaar. Lijnrechters verdienen ergens tussen de 70 en 150 dollar per dag.

Het “Badge Level” van een scheidsrechter bepaalt het salarisniveau

Een umpire op een Grand Slam toernooi zoals Wimbledon of Roland Garros moet eerst een certificering behalen op Level 3 niveau. Wanneer je deze certificering haalt, krijg je een bronzen badge. Afhankelijk van je prestaties promoveer je naar zilver en vervolgens naar goud.

Dit kan een langdurig proces zijn; het duurde een van de bekendste internationale tennis umpires, Eva Asderaki  bijvoorbeeld vier jaar om van brons naar zilver te gaan. Op dit moment zijn er zo’n 33 scheidsrechters met een gouden badge actief.