Dit bedrag verdient een timmerman in Nederland

Als timmerman bouw, installeer en repareer je voornamelijk houten onderdelen. Dat kunnen raamkozijnen, deuren en vele andere houten elementen zijn. Je kunt je specialiseren of juist kiezen voor allround timmerman. Maar wat verdien je eigenlijk met dit mooie beroep? We zochten voor je uit wat je als timmerman in Nederland gemiddeld verdient.
Wat doet een timmerman?
De algemene functieomschrijving van een timmerman is het bouwen, installeren en repareren van voornamelijk houten onderdelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren, houten vloeren en dakconstructies. Dat doe je met zowel hand- als elektrische gereedschappen. Je kunt zowel zelfstandig werken als in een team, bijvoorbeeld in een nieuwbouw- of renovatieproject.
Als timmerman kun je werken in de bouw, bijvoorbeeld timmerwerkzaamheden aan en in nieuwbouw woningen of bedrijfspanden. Dat kan zowel buiten als binnen zijn. Daarnaast kun je werken voor bedrijven die bijvoorbeeld kasten, schuren en andere houten objecten produceren, installeren of repareren.
Wat verdien je als timmerman?
Als timmerman in loondienst val je onder de CAO voor de timmerindustrie. De huidige cao ging in op 1 december 2021 en loopt nog tot en met 29 februari 2024. Daarin vind je de volgende bedragen als salaris voor timmerlieden:
- Minimum aanvangssalaris vanaf 21 jaar: 1.964,76 bruto per maand.
- Maximum salaris na min. 12 jaar ervaring: 4.989,20 bruto per maand.
- Dat betekent dat het gemiddelde bruto maandsalaris voor een timmerman rond de 3.500 euro bruto per maand ligt.
Vaak wordt in de bouw per vier weken betaald. Dan liggen de salarissen iets anders:
- Minimum aanvangssalaris vanaf 21 jaar: 1813,62 bruto per 4 weken.
- Maximum salaris na min. 12 jaar ervaring: 4.605,42 bruto per 4 weken.
- Dat betekent dat het gemiddelde bruto salaris per 4 weken voor een timmerman rond de 3.200 euro bruto per maand ligt.
Verdiensten vergeleken met andere beroepen
We zochten al eerder uit hoeveel je verdient in andere beroepen. Hoe verhouden de verdiensten van een timmerman zich daartoe? Vergeleken met een tegelzetter in loondienst verdien je als timmerman gemiddeld wat meer. Vergeleken met een leraar op een basisschool of een beginnend advocaat verdien je een stuk minder als timmerman.
Extra vergoedingen
Naast je salaris kun je als timmerman in aanmerking komen voor extra vergoedingen. Dat zijn onder andere:
- Vergoeding als je buiten de normale werktijden werkt.
- Vergoeding als je in ploegendienst werkt.
- Toeslag als je als leiding geeft, bijvoorbeeld als voorman.
- Gevarentoeslag voor werk met meer risico.
- Overwerkvergoeding (in geld of in extra vrije dagen).
Welke opleiding heb je nodig?
Om timmerman te worden kun je een opleiding volgen op MBO niveau. Het is een niveau 2 opleiding die 2 jaar duurt. De opleiding tot timmerman kun je volgen als BOL opleiding (grotendeels op school) of als BBL opleiding (4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf en 1 dag naar school) Daarnaast krijg je bij het bedrijf waar je gaat werken vaak een interne opleiding of bijscholing.