Geld & Carrière

Dit bedrag verdien je als tandarts in Nederland

salaris tandarts Nederland

Een bezoekje aan de tandarts is voor veel mensen niet bepaald hun favoriete tijdverdrijf. Aan de andere kant wil je natuurlijk wel je gebit gezond houden. Tandarts is een nuttig en eigenlijk zelfs onmisbaar beroep, maar wat verdien je er eigenlijk mee? We zochten voor je uit wat je als tandarts verdient in Nederland.

Meeste tandartsen niet in loondienst

Zoek je op internet naar het salaris van een tandarts, dan kom je heel veel verschillende bedragen tegen. Het salaris van een tandarts is namelijk niet vastgelegd.

Er is geen cao voor tandartsen en bovendien zijn tandartsen vaak niet in loondienst maar werken ze als zelfstandig ondernemer. Ook zijn er grote verschillen in de grootte van de praktijk van een tandarts.

De inkomsten van een tandarts met een eigen praktijk

We benadrukken nogmaals dat de onderlinge verschillen groot zijn, maar we komen op een gemiddeld jaarinkomen voor een tandarts met een eigen praktijk van rond de 100.000 euro per jaar. Dat is dus zo’n 8.300 euro bruto per maand. Uitschieters naar 150.000 euro per jaar komen ook voor.

Salaris tandarts Nederland

Gemiddelde salaris van een tandarts in loondienst

Voor tandartsen in loondienst lopen de salarissen zeer uiteen. Er is immers geen cao en daarnaast is het salaris afhankelijk van leeftijd en ervaring. De Nationale Beroepengids meldt de volgende gemiddelden:

  • Beginnend tandarts: rond de € 3.200 bruto per maand.
  • Gemiddeld salaris tandarts: rond de € 4.800 bruto per maand.
  • Ervaren tandarts: rond de € 6.400 bruto per maand.

Wat zijn de tarieven van een tandarts in 2023?

In de praktijk is de omzet van een tandarts  elke maand weer anders. Een zelfstandige tandarts werkt niet voor een uurtarief, maar krijgt betaald per behandeling. Voor de prijzen van de behandelingen zijn maximum tarieven. Er zijn tientallen verschillende behandelingen, dit zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende behandelingen op een rij, met dank aan Tandarts.nl:

  • Consult voor een periodieke controle: € 25,27
  • Uitgebreid onderzoek t.b.v. behandelplan: € 119,69
  • Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto: € 79,79
  • Oppervlakte verdoving: € 8,64
  • Wortelkanaalbehandeling 1 kanaal: € 119,69
  • Eénvlaksvulling amalgaam: € 27,93
  • Trekken tand of kies: € 49,87Salaris tandarts Nederland

Hoe word je tandarts?

Wil je tandarts worden, dan moet je de universitaire opleiding Tandheelkunde succesvol afronden. Deze opleiding kun je in Nederland volgen aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De opleiding Tandheelkunde duurt in totaal 6 jaar en is onderverdeeld in een bachelor deel van 3 jaar en een master deel van 3 jaar.

Heb je de opleiding afgerond, dan  kun je jezelf laten inschrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Vanaf dan kun je als tandarts aan de slag en mag je ook de titel Master of Science in de Tandheelkunde (MSc) voeren.

Vergelijk het tandarts salaris met andere salarissen

We zochten voor een groot aantal beroep uit wat je er zoal mee verdient en tandarts scoort tot nu toe het hoogste salaris, samen met dat van een rechter. Vergelijk het inkomen van een tandarts met bijvoorbeeld een BOA, een timmerman, dakdekker of tegelzetter. Of met het salaris van een beginnend advocaat, fietskoerier en leerkracht op een basisschool.