Geld & Carrière

Dit flinke salaris laat Sylvana Simons achter als boegbeeld van Bij1

salaris-sylvana-simons-bij1
Foto: Instagram: @rotterdamsezeeuw

Na Mark Rutte en Azarkan is het nu Sylvana Simons die de politiek verlaat. Ze zal zich niet langer beschikbaar stellen als partijleider van haar partij Bij1. De opvallende Simons, die altijd veel haat-liefde krijgt, blijft wel actief als lid van Bij1. Dit heeft ze in een mail naar de partij laten weten gisteravond. Wij doken in het salaris wat de oud-presentatrice achter liet in Den Haag. Wij hebben haar inkomsten bij Bij1 voor je op een rijtje gezet.

Sylvana Simons verlaat de politiek

Simons zegt dat het “een persoonlijke afweging” is om te stoppen. Zowel gerommel binnen Bij1 als haar slechte gezondheid hebben voor het vertrek gezorgd. Andere leden van Bij1 klaagden over een onrustige en onveilige werksfeer binnen de partij. Volgens hen greep Simons niet op tijd in en zorgde dit voor extra onrust.

Voordat Simons leider van Bij1 werd was ze werkzaam in de partij DENK. Na onenigheid binnen de partij vond ze het tijd om haar eigen partij op te richten. Ze hield zich voornamelijk bezig met een strijd tegen ongelijkheid en racisme. Voordat ze de politiek in ging was ze werkzaam als presentatrice bij onder andere het populaire TMF (zender die nu niet meer bestaat).

Wat ze nu gaat doen is nog niet bekend. Bij Bij1 verdiende ze een flink basissalaris in de Tweede Kamer. Op de linkerflank lijkt het nu tijd voor nieuwe namen als Frans Timmermans: kandidaat lijsttrekker Groen Links/PvdA.

Het salaris van Sylvana Simons

Het basissalaris van een Tweede Kamerlid is 124 duizend euro per jaar. Dat is inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dit salaris geldt sinds 1 januari 2023, daarvoor was het 117 duizend euro. Tweede Kamerleden mogen bijverdienen naast hun Kamerlidmaatschap. Zodra de neveninkomsten meer dan 14 procent van de schadeloosstelling bedragen, wordt de helft van het meerdere gekort op de schadeloosstelling.

Per maand komt er dus zo’n 8.889,89 euro bruto per maand bij op de rekening. Ook voor Sylvana gold dit salaris voor haar diensten bij Bij1. Een flinke maandelijkse vergoeding die ze nu moet gaan missen na haar abrupte vertrek. We zijn benieuwd wat de volgende stappen gaan worden in haar carrière en of ze ooit nog terug zal keren in de politiek.