Geld & Carrière

Dit salaris verdienen de veelbesproken Ajax-stewards in de Johan Cruijff ArenA

salaris steward ajax johan cruijff arena
(Foto: BSR) De Ajax-fan die een beker gooide wordt afgevoerd door stewards

Dat het bij  Ajax crisis is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Spelers, directie en Raad van Commissarissen: in vrijwel alle lagen van de club gaat er van alles mis. De club zoekt ook vrijwel continu stewards om bij te dragen aan de veiligheid en goede sfeer in het stadion. En dat is hard nodig, konden we afgelopen zondag zien. Maar hoe wordt je steward in de ArenA en wat voor salaris verdien je ermee? We zochten het voor je uit.

Vrijwel continu nieuwe stewards gezocht

Nieuwe spelers, nieuwe technische staf, vervanging van Edwin van de Sar, Sven Mislintat kwam en ging: Ajax kreeg dit seizoen een bijna totaal ander gezicht. En voorlopig is dat geen succesvol gezicht; Ajax lijkt de weg kwijt na de succesperiode onder Erik ten Hag. Als klap op de vuurpijl (no pun intended) werd de wedstrijd Ajax – Feyenoord definitief gestaakt na herhaaldelijk gooien van vuurwerk op het veld. Wedstrijd gestaakt, rellen en vernielingen: de chaos is compleet.

De problemen op het veld en in het bestuur, daar kun je als buitenstaander natuurlijk weinig aan doen. Nu is het wel zo dat Ajax bijna continu op zoek is naar nieuwe stewards. Rond elke wedstrijd zijn er namelijk gemiddeld zo’n 500 stewards nodig om alles in goede banen te leiden. Een fors aantal, vandaar dat er vrijwel continu vacatures openstaan voor deze baan. Tegenwoordig is het dus veel meer dan een potje voetbal.

salaris-steward-ajax

Wat doe je als steward in de ArenA?

Als steward bij de Johan Cruijff ArenA is jouw beroep dat je dé gastheer of gastvrouw van het stadion bent. Deze taak omvat veel meer dan alleen de veiligheid bewaken en tassen controleren. Je staat paraat om vragen te beantwoorden en bezoekers een geweldige dag te bezorgen, zelfs als Ajax even niet op zijn best is. Als steward ben je constant in contact met mensen, soms in emotionele of zelfs bedreigende situaties.

Ongeacht de prestaties van Ajax, is het jouw taak om bezoekers een onvergetelijke dag te bezorgen. Soms verzorg je de begeleiding van mindervaliden naar hun zitplaatsen. Gedurende de wedstrijddag kun je verschillende taken toegewezen krijgen, van fouilleren tot het assisteren bij de roltrappen en het begeleiden van bezoekers naar hun vakken.

Wat verdien je als steward in de Johan Cruijff ArenA?

Als steward bij Ajax is je salaris geen vetpot. Op de eerste plaats is het natuurlijk nooit een fulltime baan: je werkt vrijwel nooit meer dan 8 uur per week. Uit de vacature voor voetbalsteward die op dit moment openstaat leiden we af dat je rond het wettelijk minimumloon van € 11,50 – 12,50 per uur verdient. Dat is dus maximaal € 100 per week. Zijn er dan misschien nog extraatjes: jawel, we zetten ze voor je op een rij:

  • Doorgroeimogelijkheden: zoals hoofdsteward, sector assistent of steward bij uitwedstrijden in het buitenland.
  • Reiskostenvergoeding en vakantiegeld.
  • Gratis stewardopleiding van de KNVB en andere trainingsmogelijkheden.Eén ding is zeker: als steward bij Ajax heb je een job vol afwisseling.salaris-steward-ajax

Heb je als steward bij Ajax een vooropleiding nodig?

Om steward te worden bij Ajax heb je geen specifieke opleiding nodig. In plaats daarvan krijg je een interne tweedaagse training, zoals bij alle clubs gebruikelijk is. Zodra je deze training hebt voltooid, ben je volledig gekwalificeerd om als steward aan de slag te gaan. Geen vooropleiding dus, maar wel een aantal vereisten. Op de eerste plaats moet je aan de leeftijdsgrens van minimaal 18 jaar voldoen.

Daarnaast is het belangrijk dat je over sterke sociale vaardigheden beschikt, zodat je zelfverzekerd genoeg bent om mensen aan te spreken en eventueel gedrag te corrigeren. Behulpzaamheid is een deugd die je moet bezitten, want je staat altijd klaar om vragen te beantwoorden en bezoekers te assisteren, zowel in als buiten het stadion. Flexibiliteit qua werktijden is een must, aangezien voetbal wedstrijden op verschillende momenten kunnen plaatsvinden. Tot slot moet je er verzorgd en representatief uitzien, want je bent het visitekaartje van de Johan Cruijff ArenA.