Geld & Carrière

Dit salaris verdient een soldaat van huurlingenleger Wagner Group

salaris-soldaat-wagner-group
(Foto: Twitter @iWagnerpmc) Jevgeni Prigozhin en huurlingen poseren voor Russische vlag

De Russische huurlingengroep Wagner heeft vorige week zijn spierballen aan Rusland laten zien door de stad Rostov in te nemen. De leider van de organisatie, Jevgeni Prigozhin, geeft hiermee een signaal af aan Vladimir Poetin, want hij is het niet eens met de gang van zaken omtrent de samenwerking met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. De Wagner soldaten staan pal achter Prigozhin, en volgen zijn bevelen probleemloos op. Komt dat door het salaris? Wij zochten het op.

Wervingskantoren en veroordeelde criminelen

Het Russische leger vecht naast de Wagner Group tegen het Oekraïense leger. De huurlingen staan bekend als extreem gewelddadig en krijgen van Poetin vrij spel om zoveel mogelijk manschappen te werven. Met een hoop propaganda en ‘vrijwillige mobilisatie’ halen Wagner en het Russische leger uit alle hoeken van Rusland mannen die bereid zijn om een wapen op te pakken.

De wervingskantoren schieten in heel Rusland als paddenstoelen uit de grond, en Wagner schroomt niet om veroordeelde criminelen uit de gevangenis te halen. Met de belofte dat ze hun vrijheid kunnen verdienen door voor Wagner te vechten lopen moordenaars en dieven de poorten van gevangenissen uit, waarna ze worden bewapend. Het salaris van een Wagner soldaat is echter ook zeer aantrekkelijk.

Het salaris van een Wagner soldaat

De Wagner Group werft vooral in de uithoeken van Rusland nieuwe soldaten. In deze gebieden wonen meer ongeschoolde en armere gezinnen. De inkomsten van deze gezinnen zijn laag, dus smijt Wagner met geld om mannen over te halen om ‘een levende legende’ te worden. Het gemiddelde inkomen ligt tussen de 500 en 1000 euro per maand, met dat geld kunnen gezinnen nauwelijks rondkomen.

Wagner betaalt zijn soldaten tot wel 5000 euro per maand. Daar komen ook nog bonussen bovenop. Elke dag dat een soldaat gevochten heeft levert hem extra geld op, daarnaast belooft Wagner een uitstekende uitkering voor nabestaanden, mocht de soldaat in kwestie komen te overlijden. Het salaris, de propaganda, en het ‘toekomstperspectief’ dat Wagner in het vooruitzicht stelt zorgt ervoor dat het huurlingenleger kan blijven uitbreiden.