Geld & Carrière

Dit salaris verdient een dappere soldaat van het Oekraïense leger

salaris soldaat oekraïense leger
Oekraïense soldaten poseren voor foto Foto: Instagram @warukraine

Toen de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari 2022 het bevel gaf om in het oosten van Oekraïne ‘een vredesmissie’ te starten, stonden vele mannen uit het land in de rij om de wapens op te pakken. Plotseling waren er talloze mannen die voor hun vaderland wilden vechten in het Oekraïense leger. Er moet echter ook brood op de plank komen, dus het aangeboden loon slaan ze niet af. Wij hebben uitgezocht hoeveel salaris een soldaat van het Oekraïense leger ontvangt.

Strijd in Oekraïne sinds 2022

De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de hele wereld. Er zijn op het moment van schrijven naar schatting acht miljoen Oekraïners op de vlucht. Het land heeft langer te maken met de dreiging van Rusland. Poetin annexeerde in 2014 zonder enige moeite de Krim. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij van mening is dat de gebieden Loegansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson ook aan Rusland toebehoren.

De wereld keek ademloos toe toen Poetin in maart 2021 een grote militaire mobilisatie aankondigde. Ondanks het feit dat er in het najaar van 2021 meer dan 100.000 Russische troepen inclusief zwaar materieel aan Russische/Oekraïense grens stonden, bleef Poetin ontkennen dat er plannen waren om het land binnen te vallen. De eerste kruisraketten vielen op 24 februari 2022 in Kiev en in andere Oekraïense steden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door War Ukraine (@warukraine)

Oekraïense mannen pakken massaal de wapens op

Toen de Russen Oekraïne binnenvielen stuitten ze al snel op hevig verzet. Poetin had verwacht dat hij de bovengenoemde gebieden net zo makkelijk in zou kunnen nemen als de Krim, maar dat viel zwaar tegen. Oekraïense mannen pakten massaal de wapens op, openlijk gesteund door de rest van de westerse wereld. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is sinds het begin van de oorlog onverzettelijk. De zware gevechten hebben inmiddels veel levens geëist onder de huurlingen van Wagner Group en het Russische leger.

Het Oekraïense leger is zeer gemotiveerd. Volgens historicus Timothy Snyder komt dit omdat het niet alleen om grondgebied gaat. Het gaat de Oekraïners ook om democratie, vrijheid, eer, en soevereiniteit, zo staat te lezen in een artikel in het online blad Foreign Affairs. Een soldaat in het Oekraïense leger vecht niet alleen voor het geld, zoals een huurling van Wagner wel doet. Hij vecht voor de trots van zijn familie en vaderland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door War Ukraine (@warukraine)

Salaris van een soldaat uit het Oekraïense leger

Een extra motivatie is zonder twijfel ook het salaris dat Zelensky aan zijn soldaten uitdeelt. Het gemiddelde salaris in Oekraïne was voor de oorlog omgerekend zo’n 370 euro. Dat is uiteraard veel minder dan het gemiddelde salaris in Nederland. De Oekraïense president wordt op materieel en financieel vlak door het westen gefinancierd. Hij kan dus een (voor Oekraïense begrippen) prima salaris aan zijn soldaten bieden.

Een soldaat uit het Oekraïense leger verdient omgerekend iets minder dan 3000 euro per maand. Dat is acht keer zoveel als het gemiddelde salaris dat in vredestijd van toepassing was. De Oekraïners hebben er alle belang bij dat deze oorlog door hen wordt gewonnen. In het geval van Poetin is er geen weg meer terug, althans, dat melden experts. Zelfs zijn miljarden vermogen kan zijn beslissingen niet meer ongedaan maken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door War Ukraine (@warukraine)