Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als schipper van een rondvaartboot in Amsterdam

salaris-schipper-rondvaartboot-amsterdam
(Foto: Instagram @flagshipamsterdam)

Als we aan een toeristische attractie in Amsterdam denken, dan denken we al snel aan een tochtje in een rondvaartboot door de grachten van onze hoofdstad. Het is immers ook de allerleukste manier om onze prachtige hoofdstad te ontdekken. Er zijn tal van bedrijven die dit soort tours aanbieden. Het is aan de schipper van de boot om de toeristen de mooiste plekjes langs de grachten van Amsterdam te laten zien en prachtige verhalen te vertellen. Maar wat verdient de schipper van een rondvaartboot eigenlijk? We hebben het salaris van een dergelijke kapitein opgezocht.

Grachtenrondvaart door de eeuwen heen

De eerste rondvaart door de grachten van Amsterdam vond plaats in 1621, toen de koningin van Bohemne, Elisabeth Stuart, onze hoofdstad bezocht. Duizenden inwoners van Amsterdam verwelkomden de koningin terwijl ze in hun sloepjes op de grachten feest vierden. Ook op de kades en bruggen werd koningin Elisabeth toegejuicht. Sindsdien is het een traditie om beroemde bezoekers te onthalen met een rondvaart door onze hoofdstad.

In de eeuwen die volgden werd een rondvaart langs de karakteristieken grachtenpanden steeds toegankelijker. Het was lange tijd alleen voor de elite gereserveerd, maar in de loop van de jaren begonnen steeds meer mensen uit alle lagen van de bevolking van de stad gebruik te maken van een rondvaartdienst. Tegenwoordig is een rondje varen door de grachten van Amsterdam voor iedereen toegankelijk en is het een toeristische trekpleister geworden waar mensen van over de hele wereld op af komen. De goedkoopste rondvaart kun je nu als volwassenen al boeken voor slechts 12 euro. De duurste daarentegen kost zo’n 125 euro, maar dan heb je wel een heerlijk luxe diner inclusief.

salaris-schipper-rondvaartboot-amsterdam

Opleiding tot rondvaartschipper in Amsterdam

Niet iedereen kan zomaar een boot van 20 meter of langer in de grachten van Amsterdam gooien en rondjes gaan varen. Er zijn talloze wetten en regels waar een dergelijk bedrijf aan moet voldoen. Deze eisen en regels staan opgesteld in de regeling rondvaartboten van het Amsterdamse grachtentype. De schipper van een rondvaartboot moet ook de juiste papieren hebben, anders mag hij of zij dit beroep niet uitoefenen. Anders wordt het een grote chaos op de toch al zo smalle grachten.

Ten eerste in het gewenst dat de schipper van een rondvaartboot een sociaal persoon is die mensen graag op hun gemak stelt. Daarnaast moet een aspirant-schipper eerst de opleiding Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied hebben afgerond. Als je geen VMBO-diploma hebt, dan moet je eerst een jaar een zogenaamde Entree opleiding volgen. In dit specifieke geval zou de MBO-opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud voldoende zijn. Heb je deze papieren binnen, dan kun je solliciteren bij de firma’s die toeristen rondleiden over de Amsterdamse wateren.

salaris-schipper-rondvaartboot-amsterdam

Het salaris van de schipper van een rondvaartboot

Als je de schipper van een rondvaartboot in Amsterdam bent dan heb je te maken met een beperkt vaargebied, dus manoeuvreren door de grachten van Amsterdam is een specialisme op zich, vooral als het om een boot van 20 meter of langer gaat. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en het personeel op de boot. Deze verantwoordelijke baan mag best goed worden beloond.

Als we kijken op de website van Opleiding.com dan kun je na je studie rekenen op een bruto salaris tussen de €1.877,- en €2.482,- per maand als je 40 uur in de week op de boot zit. In het meest gunstige geval houd je hier netto zo’n € 2.186,- aan over Als je langer op het water zit dan zal je worden beloond voor je ervaring en toewijding, want het salaris kan in 10 jaar tijd oplopen tot maximaal €3.210,- bruto per maand. Hiermee krijg je uiteindelijk €2.617,- op je rekening gestort. Dat is niet zoveel als het salaris van een makelaar in Amsterdam, maar daar zal de gemiddelde schipper zich niet druk over maken.