Geld & Carrière

Dit is het salaris van een scheidsrechter in de Eredivisie

salaris-scheidsrechter-eredivisie
Foto: BSR

In de schitterende chaos van Nederlandse voetbalstadions neemt de scheidsrechter zijn positie in, als de beslissende dirigent van het veld. Met een fluitje in de hand en een scherp oog voor elk detail, balanceren ze tussen bewondering en kritiek. Van jeugdige zaterdag wedstrijden tot de bruisende sfeer van de Eredivisie, navigeren ze moeiteloos door passievolle fans en drukke spelers. Maar wat voor salaris verdient een scheidsrechter in de Eredivisie eigenlijk?

Scheidsrechters in de Eredivisie

In de arena van de Nederlandse Eredivisie staat de arbiter als een onverschrokken hoeder van rechtvaardigheid. Neem bijvoorbeeld Pieter Vink, wiens markante persoonlijkheid en strenge maar eerlijke beslissingen hem tot een gerespecteerde figuur maakten. Of denk aan Björn Kuipers, die zijn indrukwekkende internationale carrière begon na zijn optredens op nationaal niveau. Zijn vermogen om kalmte te bewaren, zelfs in de meest verhitte situaties, maakten hem tot een voorbeeld voor velen.

Wie kan de controversiële actie van Luis Suárez vergeten dat hij PSV’er Otman Bakkal in zijn sleutelbeen beet onder het oog van leidsman Kuipers? Of het moedige optreden van Serdar Gözübüyük toen hij een wedstrijd stillegde en een blauw bandje met de tekst ‘respect’ uit zijn zak haalde vanwege respectloze kreten van trainer Robert Maaskant. Tegenwoordig krijgen de scheidsrechters in het voetbal hulp van een video assistent op afstand, omdat zij ogen tekort kwamen voor wat er allemaal op het voetbalveld gebeurde.

Hoe wordt je scheidsrechter in de Eredivisie?

Het is niet bepaald makkelijk om een scheidsrechter te worden in de Eredivisie. Hiervoor zijn uitzonderlijke toewijding én bekwaamheid vereist. De weg begint met het doorlopen van drie kritische scheidsrechters examens van de KNVB. Deze examens vormen de fundamenten van je weg naar de Eredivisie. Ga vervolgens aan de slag in de regio en meld je als scheidsrechter aan bij de KNVB. De scouts gaan je vervolgens beoordelen of je in staat bent om je te onderscheiden.

Zij toetsen onder andere je conditie, onpartijdigheid, natuurlijk overwicht en positiekeuze op het veld. Daarnaast spelen uiteraard de communicatie met spelers, stafleden en je grensrechters een cruciale rol. Om de stap naar het betaald voetbal te maken zul je op diverse criteria hoog moeten scoren. Dit vergroot je kans om je uiteindelijk doel te gaan behalen.

@dannymakkelie Wil jij fluiten voor je club of namens de KNVB? Dan zijn we op zoek naar jou! Zonder scheidsrechters geen voetbal en geen fairplay op de voetbalvelden. De rol van de scheidsrechter in het veld is enorm belangrijk als het gaat om spelplezier en het toepassen van de regels. Wekelijks zijn er in Nederland ruim 28.000 scheidsrechters actief in het betaald- en amateurvoetbal. Zij zorgen ervoor dat alle wedstrijden sportief en plezierig verlopen. Lijkt jou dit ook een mooie uitdaging, meld je dan nu aan en ontdek ook hoe leuk het fluiten kan zijn. #knvb #scheidsrechter #arbitrage #zonderscheidsgeenvoetbal ♬ origineel geluid – Danny Makkelie

Werkzaamheden van een scheidsrechter in de Eredivisie

Een voetbalscheidsrechter is meer dan alleen een bewaker van de spelregels. Niet alleen moet hij de regels van het spel kennen als zijn broekzak, maar hij moet ook een wandelende encyclopedie zijn van het speelveld. Van de exacte afmetingen tot de verankering van de doelen, elk detail rust op zijn schouders. Zelfs de cornervlaggen moeten aan zijn strenge inspectie voldoen. Hij is niet alleen de arbiter, maar ook de curator van de voetbalwereld.

In de weekenden reist een scheidsrechter in de Eredivisie het hele land door. Het ene weekend fluit je een derby in Maastricht en het volgende weekend sta je een degradatiekraker te leiden in Groningen. Samen met je team van assistenten zorg je dat de wedstrijd in goede banen wordt geleid en heb je de beste wedstrijd gefloten wanneer je figuurlijk gezien ‘onzichtbaar’ was. Na de wedstrijd zorg je voor een keurige afhandeling van het wedstrijdformulier in samenwerking met het wedstrijdsecretariaat.

Salaris van een scheidsrechter in de Eredivisie

Met een knipoog naar de portemonnee, strijkt de gemiddelde Eredivisie-scheidsrechter een premie op van €2.500 – €3.500 per wedstrijd. Laten we uitgaan van een bescheiden twee wedstrijden per maand. Dat zou neerkomen op een maandsalaris van €4.000 – €6.500. Over een jaar gezien, wordt dat een aardige duit. Het totale jaarsalaris van deze heldhaftige scheidsrechters ligt dan tussen €50.000 en €80.000. Sommigen combineren dit met een parttime baan voor wat extra financiële lucht.

Maar wacht even, er is meer. Op het wereldtoneel van de Champions League fluit de scheidsrechter een mooi bedrag van ongeveer €6.500 per wedstrijd binnen. En op kampioenschappen zoals het EK en WK? Daar komt nog eens €25.000 – €40.000 bovenop. Een mooi salaris voor de man die wekelijks onder vuur wordt genomen door het kritische publiek op de tribunes.

Scheidsrechter Jeroen Manschot

Salaris van scheidsrechters in het buitenland

Is het in het buitenland zoveel lucratiever dan in ons kikkerlandje? In Spanje is het scheidsrechters leven zoet met een maandelijks basissalaris van €12.500, en de spanning van elke wedstrijd wordt beloond met zo’n €3.000 extra. Dat tikt lekker aan tot bijna €300.000 per jaar! Kijken we naar de andere kant van de Noordzee naar de Premier League, dan zie je de salarissen wat dalen. Maar laten we eerlijk zijn, een vast inkomen van €75.000 per jaar en €2.000 per wedstrijd is nog steeds een aardige score.

In Frankrijk’s Ligue 1 fluiten scheidsrechters naar een solide €6.000 per maand, plus €2.900 voor elke gefloten match. De Serie A in Italië doet ook mee, met €3.400 per wedstrijd wat het jaarlijks tot zo’n €140.000 maakt. Al met al een leuke business om je in te bewegen wat betreft het salaris wat je maandelijks op kunt strijken. Of je alle randzaken daarvoor voor lief neemt is echter de vraag.