salaris-rioolreiniger-nederland
Geld & Carrière

Dit bedrag verdient een rioolreiniger in Nederland

Als putjesschepper ben je nu niet bepaald de hele dag omringd door de meest lieflijke geuren.  Wen je daaraan, dan is rioolreiniger een mooi beroep waarbij je veel praktisch bezig bent en waarbij je ook veel op pad bent. Maar wat verdien je eigenlijk aan salaris als rioolreiniger? We zochten de verdiensten in Nederland voor je uit.

Van putjesschepper tot rioolexpert

Je kunt altijd nog putjesschepper worden, werd vroeger vaak gezegd als je slecht presteerde op school. Het beroep had niet altijd een goed imago,  want in de begintijd betekende het echt letterlijk putjes vol poep leegscheppen.

Tegenwoordig gaat riolen reinigen machinaal. Het beroep putjesschepper bestaat inmiddels niet meer onder deze naam en heet nu meestal rioolreiniger, rioolmedewerker of rioolexpert.

Salaris putjesschepper Nederland

Wat verdient een rioolreiniger?

Voor het beroep van rioolmedewerker of rioolreiniger is niet echt een vast salaris te noemen. Vroeger waren rioolmedewerkers in dienst van een gemeente, maar dat is bijna nergens meer zo. Als rioolmedewerker werk je nu meestal voor een bedrijf dat is gespecialiseerd in rioolreiniging en ontstopping. De nationale beroepengids komt tot de volgende gemiddelde salarissen voor een rioolreiniger in loondienst:

  • Startsalaris: rond de € 2.000 bruto per maand.
  • Medior salaris: gemiddeld rond de € 2.375 bruto per maand.
  • Maximaal salaris: rond de € 2.750 bruto per maand.

Hierbij wordt uitgegaan van een startsalaris voor iemand met 0 tot 2 jaar ervaring, voor een medior salaris heb je 3 tot 5 jaar ervaring en voor het maximale salaris meer dan 5 jaar ervaring. Nogmaals, het gaat hier om gemiddelden, dus uitschieters naar beneden en naar boven zijn zeker mogelijk. De gemiddelde salarissen op een rij:

  • Bruto jaarsalaris: € 30.780 tot :€ 33.000.
  • Gemiddeld bruto maandsalaris: € 2.375.
  • Gemiddeld bruto uurloon: € 13,65.Salaris putjesschepper Nederland

Salaris vergeleken met andere beroepen

Als rioolreiniger met een gemiddeld bruto maandsalaris van € 2.375 verdien je wat minder dan bijvoorbeeld een timmerman die gemiddeld op ongeveer € 3.200 per maand uitkomt bij een fulltime dienstverband.  Wil je het salaris van een rioolreiniger vergelijken met andere beroepen? We zochten al eerder uit hoeveel een  dakdekker, een tegelzetter, een leraar op een basisschool of een beginnend advocaat verdient.

Riool reinigen als zzp’er

Je  kunt als rioolreiniger ook voor jezelf beginnen. Als zzp rioolreiniger  kun je een tarief vragen van ongeveer € 35 tot € 55 per uur ex. btw, afhankelijk van ervaring en expertise. Heb je veel klanten, dan kun je best op een hoog omzetbedrag uitkomen. Zo interviewde de site Vice een rioolreiniger die wel 10.000 euro per maand omzet. Natuurlijk moet je als rioolreiniger zzp’er wel eerst investeren in de benodigde apparatuur om riolen te kunnen reinigen.