Geld & Carrière

Dit salaris gaat de minister-president van Nederland verdienen

salaris-premier-nederland
(Foto: BSR) Lijsttrekker van de VVD, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, maakt volgens de peilingen grote kans om de nieuwe minister-president van Nederland te worden

Wie o wie gaat minister-president van Nederland worden? Na de nationale Tweede Kamerverkiezingen weten we wie met de scepter mag gaan zwaaien. Bij het runnen van ons land hoort natuurlijk ook een toepasselijk salaris. Maar wat verdient onze minister-president eigenlijk?

Het is geen normale 40-urige werkweek, maar een levensbaan. Dag én nacht ben je bezig met het verbeteren van ons land. Als hoofdverantwoordelijke moet je knopen kunnen doorhakken en heb je het lot en de toekomst van je medelanders in handen.

Dit zijn de werkzaamheden van onze minister-president

De minister-president, ook wel premier genoemd, is één van de belangrijkste personen uit ons land, maar wat doet een premier eigenlijk? In de basis coördineert hij of zij het regeringsbeleid. In de basis staat de minister-president gelijk aan alle andere ministers, maar vervult wel een sturende rol.

De minister-president speelt, vooral in Europese context als lid van de Europese Raad, een significantere rol dan sommige andere ministers. Hier vertegenwoordigt de minister-president Nederland en speelt het een centrale rol in het coördineren van de Nederlandse inbreng op Europese toppen.

Daarnaast fungeert de minister-president als woordvoerder voor de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid, met wekelijkse persconferenties na de ministerraad en een wekelijks televisieprogramma genaamd ‘Gesprek met de minister-president’, waarin de premier het beleid toelicht en vragen beantwoordt.

salaris-premier-nederland
(Foto: Depositphotos)

Het salaris van de minister-president van Nederland

Wat betreft het salaris van de minister-president: per 2023 bedraagt dit € 186.414 per jaar, inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Dat betekent dat hij maandelijks een brutosalaris van € 15.534,50 opstrijkt. Interessant is dat de minister-president hetzelfde salaris verdient als alle andere ministers.

We hebben nog even wat leuke bijkomstigheden aan het premierschap uitgezocht. Zo heeft de minister-president, net als zijn collega-ministers en staatssecretarissen, een dienstauto met chauffeur tot zijn beschikking en ontvangen zij een abonnement en benodigde aansluitingen op informatie- en communicatievoorzieningen, zoals telefoonabonnementen.

Verder wordt een abonnement op een krant naar keuze volledig vergoed en hoeven zij het vervoer op werktrips niet zelf te betalen. Ook voor degenen die de minister-president vergezellen op zijn tripjes wordt alles betaald.

salaris-premier-nederland
(Foto: Depositphotos)

Wat nu als minister-president aan de andere kant van het land woont?

Wanneer de minister-president op meer dan 50 kilometer afstand woont, kan hij of zij ervoor kiezen om te verhuizen naar een locatie binnen 25 kilometer van het ministerie.

In dat geval neemt de overheid het een en ander voor zijn rekening, oftewel alles. Zo vergoeden zij de verhuiskosten van alle bagage en inboedel en zelfs het in- en uitpakken ervan.

Wanneer je liever niet verhuisd, maak je wel aanspraak op een verblijfplaats in de buurt van het ministerie. Hier regelt de overheid dan een parkeerplaats voor je, regelen zij beveiliging, informatie- en communicatievoorzieningen, betalen zij de waterschapsbelasting, abonnement voor ontvangst van radio en televisie, abonnement voor een krant, de hoge gas en elektra kosten, wordt er voor je gewassen en gestreken én schoongemaakt.