salaris-postbezorger-nederland
Geld & Carrière

Dit bedrag verdient een postbezorger in Nederland

Werk jij graag in de buitenlucht en hou je van lichaamsbeweging, zoals lopen en fietsen? Dan is postbezorger waarschijnlijk wel wat voor jou. Je werkt meestal dicht bij huis, krijgt een vast contract en houdt veel tijd over: als postbezorger werk je namelijk maximaal 20 uur per week. We zochten voor je uit wat postbezorgers aan salaris verdienen in Nederland.

Wat doe je als postbezorger?

Wat je precies doet als postbezorger behoeft eigenlijk nauwelijks uitleg. Je bezorgt de post bij mensen thuis, meestal op een vaste route. Het beroep heeft zeker fijne kanten, zoals veel gezonde buitenlucht en lichaamsbeweging. De nadelen? Het is natuurlijk geen pretje bij slecht weer en financieel hoort het tot de laagst betaalde banen in Nederland.

Wat verdien je als postbezorger?

Als postbezorger in dienst van PostNL werk je minimaal 3 en maximaal 20 uur per week.  Je valt onder de PostNL CAO voor Postbezorgers. De CAO lonen zijn met ingang van 1 januari 2023 omhooggegaan. Dit zijn de actuele bedragen voor postbezorgers van 21 jaar of ouder:

  • Je begint met € 11,14.
  • Na een jaar in dienst wordt het € 11,74
  • Weer een jaar later € 11,95.
  • Na drie jaar kom je uit op € 12,07.

Alle hierboven genoemde bedragen zijn bruto per uur. Een rekenvoorbeeld: werk je bijvoorbeeld 15 uur per week, dan verdien je daarmee na drie jaar in dienst zo’n € 181 per week mee. Ga je uit van ongeveer 22 werkdagen in een maand, dan komt je loon uit op ongeveer € 796,62 bruto per maand.

Salaris postbezorger Nederland

Extra vergoedingen van de postbezorger

Je hebt als postbezorger naast je loon ook recht op enkele extraatjes:

  • Postbezorgers vergoeding: 2,50 per maand voor onkosten onderweg.
  • Fietsvergoeding: voor gebruik van je eigen fiets. Varieert tussen de 4 en de 10,50 per maand, afhankelijk van het aantal gewerkte uren.
  • Vaste oplaadvergoeding: alleen als je een e-bike of scooter van het bedrijf thuis oplaadt.
  • Tegemoetkoming reiskosten woning depot. Afhankelijk van de afstand van je woning naar het PostNL depot.
  • Resultaatafhankelijke uitkering: een bonus op basis van het behalen van een bepaalde klant tevredenheidsscore en bedrijfstargets.

Van PTT tot PostNL

Vroeger- voor 2002 – was je als postbezorger ambtenaar. De PTT was namelijk een staatsbedrijf. In 2002 werden de posterijen geprivatiseerd en wijzigde de naam van PTT (Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie) naar TPG Post. De naam wijzigde in 2006 naar TNT Post en in 2011 naar het huidige PostNL.

Salaris postbezorger Nederland

Vergeleken met andere beroepen

Hoe verhoudt zich het loon van een postbezorger tot dat van andere beroepen in Nederland? Dat valt een stuk lager uit dan gemiddeld, maar dat komt grotendeels doordat je als postbezorger maximaal 20 uur per week werkt.

Reken je het salaris van een postbezorger om naar fulltime dan kom je uit op zo’n 2100 euro per maand. Een timmerman verdient bijvoorbeeld ongeveer 3200 euro per maand, bij een fulltime dienstverband.  Vergeleken met een leraar op een basisschool of een beginnend advocaat verdien je als postbezorger, maar ook als dakdekker of  tegelzetter – een stuk minder.