paus franciscus
bron: instagram @franciscus
Geld & Carrière

Dit is het goddelijke salaris van de heilige paus Franciscus

Dat het Vaticaan bulkt van het geld is te zien aan al het goud wat er blinkt. De meerdere inkomstenbronnen van de Heilige Stoel zijn goed voor vele miljoenen euro’s per jaar, dus de geestelijken aldaar hoeven niet in een kribbe met stro te slapen, maar krijgen hun welverdiende nachtrust in royale slaapvertrekken. Paus Franciscus heeft op financieel gebied ook niets te klagen, maar wat is zijn salaris? We zochten het op.

Omzet van de Heilige Stoel

Als we kijken naar de jaarcijfers van de Heilige Stoel dan stroomt het geld met bakken tegelijk binnen. De staatsrechtelijke positie van het Vaticaan was tijdens de corona pandemie op financieel gebied iets verzwakt, men moest wat water bij de wijn doen door in 2021 genoegen te nemen met een omzetdaling van 50 miljoen euro. Dit liet paus Franciscus destijds weten in een Motu Proprio, een document dat op eigen initiatief van de paus was opgesteld.

Het jaarlijkse rendement van de Heilige Stoel (dat is de formele benaming voor het Vaticaan, de paus, en het bestuur tezamen met het Staatssecretariaat) is maar liefst 30 miljard euro. Dit is afkomstig uit vastgoed, staatsobligaties, een mediabedrijf, en andere lucratieve inkomstenbronnen. Of de giften van arme gelovigen hier ook bij zijn opgeteld is niet bekend. Feit is dat het ‘bedrijf de Heilige Stoel’ een miljardenbusiness is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pope Francis (@franciscus)

Het salaris van Paus Franciscus

De paus krijgt in tegenstelling tot kardinalen geen salaris. Een kardinaal die in Vaticaanstad woont ontvangt een gemiddeld salaris van 5000 euro, daarnaast hebben ze recht op verschillende privileges. Dat is eens wat anders dan het salaris van een rechercheur. Paus Franciscus rijdt in tegenstelling tot andere geestelijken op onze aarde niet in een Lamborghini, en heeft ook geen villa van ettelijke miljoenen achter de hand. Hij staat bekend om zijn sobere levensstijl.

Het Vaticaan draait echter wel op voor alle kosten die paus Franciscus maakt. Van eten tot inwoning, reizen en alle andere kosten komen op het gouden bordje van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. In het Vaticaan is de paus net zoals onze eigen koning Willem Alexander vrijgesteld van belasting. De paus krijgt dus geen salaris, maar heeft ook geen onkosten, dus kan hij zich zonder zorgen richten op zijn diensten aan onze lieve Heer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pope Francis (@franciscus)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pope Francis (@franciscus)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pope Francis (@franciscus)