Geld & Carrière

Dit gigantische salaris strijken de huidige partijleiders jaarlijks op

salaris-partijleiders
(Foto: BSR)

Partijleiders in Nederland hebben een veeleisende en soms zelfs gevaarlijke baan. Hun dagelijkse leven is een publieke aangelegenheid, en niet iedereen is het eens met hun standpunten. Dit kan soms zelfs tot bedreigingen leiden waar we de afgelopen jaren vele voorbeelden van hebben gezien. Het salaris en de extra voordelen zijn echter wél heel aantrekkelijk.

Dit zijn de partijleiders in de tweede kamer

Het politieke landschap in Nederland bruist van de activiteit met de recente verschuivingen onder de partijleiders. Van het enigszins toch wel verrassende definitieve vertrek van Mark Rutte als VVD-partijleider tot de wisselingen bij het CDA, BIJ1, DENK en vele andere partijen. Het is een tijd van verandering, maar ook van vernieuwing. Het beroep van partijleiders in Nederland is een cruciale rol. Ze zijn niet alleen het gezicht van hun partij, maar ook de verbindende kracht die ervoor moet zorgen dat de partij een eenheid blijft. Dit is geen kleine opgave, gezien de diverse belangen en visies binnen een partij.

Nu de campagneperiode is begonnen gaan we de partijleiders weer veelvuldig in beeld zien en zullen zij er alles aan gaan doen om de kiezers voor zich te winnen. Hieronder even een overzicht om op te frissen wie nu de partijleiders zijn van de partij in kwestie. Weten we het weer? In deze dynamische tijd is het interessant om te zien hoe de partijleiders zich zullen ontwikkelen. Wie gaat de plank compleet misslaan en wie weet de harten van de kiezers te veroveren.

NaamPartij
Gerard van Hooft50PLUS
Caroline van der PlasBBB
Edson OlfBij1
Henri BontenbalCDA
Mirjam BikkerChristenUnie
Rob JettenD66
Stephan van BaarleDENK
Thierry BaudetFVD
Jesse KlaverGroenLinks
Joost EerdmansJA21
Pieter OmtzigtNieuw Sociaal Contract
Attje KuikenPvdA
Esther OuwehandPvdD
Geert WildersPVV
Chris StofferSGP
Lilian MarijnissenSP
Laurens DassenVolt
Dilan Yesilgöz - ZegeriusVVD

Wat is het salaris van een partijleider?

Het salaris van een partijleider is een interessante samenstelling van verschillende elementen. In totaal verdienen zij jaarlijks €128.967,30. We hebben voor je onder elkaar gezet hoe dit bedrag tot stand komt.

  • Basissalaris, oftewel schadeloosstelling, van €106.678,68;
  • Eindjaarsuitkering van 8,3%, wat neerkomt op €8.854,33 per jaar;
  • Vakantietoeslag van 8%, goed voor €8.534,29 per jaar;
  • Basis reiskostenvergoeding van €4.900 per jaar.

Naast het standaardsalaris kunnen de partijleiders rekenen op nog meer voordelen. Zo ontvangen zij naast de basis reiskostenvergoeding ook nog eens een woon-werkverkeer vergoeding. Rijd je 10 tot 15 kilometer naar werk, dan ontvang je €65 per maand tot een maximum van €130 per maand wanneer je meer dan 20 kilometer moet rijden. Reis je liever met de trein? Dan ontvang je een Openbaar Vervoer-jaarkaart voor treinreizen in de eerste klas. Verder worden ook nog de telefoonkosten volledig vergoed, dat is handig!

salaris-partijleiders

Wat zijn de werkzaamheden van een partijleider?

Een partijleider van een politieke partij is de voorvechter van de partij en het gezicht naar buiten toe. Hij of zij ‘verkoopt’ de partij aan kiezers en pers en bouwt aan relaties met andere politieke leiders. Een belangrijke taak is het inbrengen van wetsvoorstellen, vaak in overleg met partijgenoten. Deze voorstellen worden op haalbaarheid getoetst en beoordeeld. Dit kan plaatsvinden op gemeentelijk, landelijk of Europees niveau. Vergaderen en debatteren zijn dagelijkse bezigheden. Hierbij is het de kunst om samen te werken met anderen, ook al heb je soms andere standpunten.

Als vertegenwoordiger van de partij bezoek je evenementen en locaties om het gesprek aan te gaan met diverse mensen en de naamsbekendheid van de partij te vergroten. Het aankaarten van misstanden is ook een belangrijk onderdeel. Hierbij is integriteit een cruciale eigenschap. Het doel is immers om het land goed te besturen. Ten slotte is het belangrijkste doel van een politicus om op te komen voor de algemene belangen van burgers. Dit kan zijn door de leefomstandigheden van specifieke groepen, zoals studenten of ouderen, te verbeteren. Hierbij staat het partijstandpunt altijd centraal en is saamhorigheid cruciaal voor succes.

salaris-partijleider

Dubbelfunctie als partijleider én fractievoorzitter

Veel partijleiders bekleden ook de rol van fractievoorzitter, hier zit natuurlijk ook een extra fee aan verbonden. Alleen Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) en Rob Jetten (D66), missen deze extra bonus. Binnen hun partij is deze functie weggelegd voor een collega binnen de fractie. Voor dit fractievoorzitterschap ontvangen zijn nog eens een toeslag van 11,5% wat neerkomt op €12.268,05 per jaar.

De fractievoorzitter, ook wel fractieleider genoemd, speelt een cruciale rol in de politiek. Tijdens fractievergaderingen bespreekt hij of zij belangrijke politiek-strategische vragen en bepaalt standpunten bij concrete onderwerpen. Ook onderhandelingen met andere partijen, bijvoorbeeld tijdens kabinetsformaties, zijn onderdeel van de werkzaamheden. De fractieleider streeft naar eensgezindheid binnen de partij en is het gezicht naar de media en de woordvoerder bij belangrijke debatten, zoals de algemene beschouwingen.