salaris onderhandelen belangrijkste tips succes
Geld & Carrière

Salaris onderhandelen? De 7 belangrijkste tips voor succes

Weten hoe je moet onderhandelen over je salaris is een vaardigheid die ervoor kan zorgen dat je eerlijk wordt beloond voor het werk dat je doet. Zoals bij elke vaardigheid kost dit voorbereiding en oefening. In dit artikel vertellen we je over hoe je het beste kan onderhandelen over je salaris en hoe je een vervelende discussie vermijdt.

Succesvol onderhandelen over je salaris

Onderhandelen over je salaris kan intimiderend en ongemakkelijk voelen. Geen zorgen. Je bent namelijk lang niet de enige. Sterker nog, werkgevers verwachten in bijna alle gevallen van hun werknemers dat ze zelf het initiatief nemen als het gaat om salarisonderhandelingen. Klinkt het idee van zo’n gesprek intimiderend en stressvol? Wij helpen je op weg om deze zenuwen een beetje weg te nemen.

1. Doe je research

Het research doen naar een gemiddeld netto salaris als het gaat over een baan geeft je een goede basis voor je salaris aanvraag, en kan worden gebruikt om je aanvraag kracht bij te zetten. Het is belangrijk om tijdens je onderzoek jezelf vragen te stellen als: Wat is het landelijke gemiddelde voor deze functie? En: Hoeveel betalen vergelijkbare bedrijven werknemers met dezelfde functie?

2. Oefen met een bekende

Oefening baart kunst. Door je praatje te oefenen met familie of vrienden zorg je ervoor dat je zelfvertrouwen krijgt. Ook kan je feedback vragen over wat eventuele verbeterpunten zijn. Is er niemand in de buurt om mee te oefenen? Dan kan je jezelf altijd nog opnemen op camera of bijvoorbeeld voor de spiegel oefenen. Praten over geld kan soms ongemakkelijk zijn. Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler je jezelf zal voelen.

salaris onderhandelen oefen met bekende

3. Zet hoger in

De gouden regel bij onderhandelen is dat je net iets hoger gaat zitten dan je eigenlijk bedoeld had. Op deze manier zal je je toch nog op je gemak voelen als het getal iets lager uitvalt. Daarnaast is het belangrijk om ook een bodem getal voor jezelf te bepalen. Zorg ervoor dat het laagste getal wat je in je hoofd hebt nog steeds redelijk is.

4. Wees niet bang om weg te lopen

De kans is altijd aanwezig dat het aanbod lager uitvalt dan je aanvankelijk bedacht had. Soms kan een werkgever nou eenmaal niet aan je minimumeisen voldoen of die extra voordelen bieden die de baan de moeite waard maakt. Als dat het geval is moet je voor jezelf bepalen of je de baan überhaupt wilt.

salaris onderhandelen wees niet bang om weg te lopen

5. Spreek je dankbaarheid uit

Als je eenmaal op bent genomen in het sollicitatie proces, heb je waarschijnlijk veel tijd en moeite geïnvesteerd in de sollicitatie zelf, net als research naar de functie. Vergeet niet dat de werkgever ook zijn of haar tijd heeft gestopt in het proces. Het is dus ontzettend belangrijk dat je dit erkend en hen bedankt voor de kans. Vergeet niet te vertellen waarom je enthousiast bent over de baan.

6. Zoek het juiste moment

Mensen hebben nou eenmaal te maken met emoties. Het is dan ook belangrijk om het juiste moment te kiezen om te vragen voor salarisverhoging. Misschien is het al een tijd geleden sinds je laatste verhoging. Toch moet je nog steeds een goed moment uitkiezen. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je baas erg tevreden is over je werkzaamheden, of simpelweg in een goed humeur is.

salaris onderhandelen zoek het juiste moment

7. Stel de juiste vragen

Tot slot hebben we nog een aantal vragen die je gerust kan stellen tijdens de onderhandelingen. De eerste, en misschien wel de belangrijkste, is of het aanbod überhaupt onderhandelbaar is. Zo weet je direct waar je aan toe bent. Ook kan je de vraag stellen hoe het salaris precies is berekend door de werkgever.

Ook is het van belang om te peilen wat de vooruitzichten zijn voor eventuele salarisverhogingen of promoties. Het is belangrijk om een toekomstperspectief te hebben voordat je aan je nieuwe baan begint. Vergeet trouwens niet om de nieuwe salaris aanbieding schriftelijk aan te vragen. Op deze manier staat het zwart op wit.

Investeer in je carrière door te onderhandelen

Salarisonderhandelingen kunnen zijn tol eigen op je mentale gesteldheid. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat deze onderhandelingen alleen maar positieve berichten stuurt naar je werkgever. Je bent ten eerste van plan om langer bij het bedrijf te blijven, wat een goed teken is. Ten tweede geef je aan dat je iemand bent die gefocust is op het werk. Geloof ons, je baas zal deze eigenschappen alleen maar waarderen.

Check ook eens onze andere artikelen over Geld & Carrière: