Geld & Carrière

Dit salaris verdient een nieuwslezer van het NOS Journaal

salaris-nos-journaal-presentator
(Foto: NPO)

Een nieuwslezer is het vertrouwde gezicht van informatieverstrekking op de televisie. Naast het presenteren van het dagelijkse journaal maakt een dergelijke presentator ook deel uit van de nieuwsredactie. De werkzaamheden van een nieuwslezer houden dus niet op als de camera stopt met draaien. Hij is betrokken bij alle aspecten omtrent het verzamelen en presenteren van de actualiteiten. Daar staat een prima salaris tegenover. Wij hebben opgezocht hoeveel een nieuwslezer bij de NOS verdient.

Niets zo regelmatig als het NOS Journaal, alhoewel…

Het NOS Journaal is een iconisch instituut in de Nederlandse mediageschiedenis, geworteld in traditie en vernieuwing. Het kloppende hart van de dagelijkse nieuwsvoorziening begint om acht uur ’s avonds, met het langst bestaande nieuwsbulletin dat circa 25 minuten duurt. Hier worden de meest urgente en diepgaande onderwerpen behandeld, vergezeld van een uitgebreid weerbericht om ons voor te bereiden op wat de volgende dag brengt. De NOS Nieuwsredactie, gevestigd op het Media Park in Hilversum waar alle BN’ers rondlopen, is de motor achter dit alles. Samenwerking tussen de verschillende nieuwsprogramma’s is essentieel, met studio 8 en studio 10 als de plaatsen waar het magische nieuws zich ontvouwt voor de camera’s.

In Den Haag, het epicentrum van de politieke arena, staat de Haagse redactie paraat met politiek redacteuren en volledig uitgeruste studio’s voor radio en televisie. Hoewel het NOS Journaal een rotsvaste reputatie heeft opgebouwd, zijn er zeldzame momenten geweest waarop de uitzending niet doorging, zoals stakingen in 1961, 1977 en 1985. Echter, een van de meest memorabele en ongebruikelijke onderbrekingen was het incident met Tarik Z., die in 2015 het NOS-gebouw binnendrong en zendtijd eiste met een nepwapen. Dit incident leidde tot een ongeplande evacuatie en een uur zonder uitzending op NPO 1. Gelukkig werd de situatie snel opgelost, en de NOS kon de uitzending hervatten vanuit Den Haag, waar Ron Fresen verslag uitbracht over het incident.

salaris-nos-journaal-presentator

Opleiding tot nieuwslezer

Je kunt niet zomaar voor een camera staan en even het nieuws vanaf een briefje oplezen. Als je een vacature voor nieuwslezer ziet dan zal er vrijwel altijd naar een journalistieke opleiding op hbo-niveau worden gevraagd. In veel gevallen kun je intern worden opgeleid. Je kunt het beste beginnen bij een mediabedrijf om ervaring op te doen.

Daarnaast leer je bij een dergelijk bedrijf ook de juiste mensen kennen. Met deze waardevolle connecties openen er deuren die leiden naar je uiteindelijke doel. Netwerken in de wereld van radio en televisie is essentieel. Je wil tenslotte dat mensen aan jou denken als er een functie nieuwslezer vrijkomt.

salaris-nos-journaal-presentator

Werkzaamheden van een nieuwslezer

De werkzaamheden van een nieuwslezer bestaan maar voor een deel uit het presenteren van het journaal. Ze staan voor de camera als presentator, maar het grootste gedeelte van de dag doet een nieuwslezer journalistiek werk. Het schrijven van nieuwsberichten is ook een onderdeel van het takenpakket. Daarnaast is het vergaren van nieuws ook een belangrijk aspect van de werkzaamheden.

Als de nieuwsberichten zijn geschreven dan wordt er op de redactie eerst geoefend voor de uitzending. De nieuwslezer oefent niet alleen, ook technici, de regisseur en de eindredacteur zijn nauw verbonden bij dit proces. Nieuwsuitzendingen zijn altijd live, dus het moet in een keer goed zijn. Als alle voorbereidingen zijn getroffen en de repetitie goed is, dan is een nieuwslezer klaar voor de live uitzending.

salaris-nos-journaal-presentator

Dit verdient een NOS presentator van het journaal

Het gemiddelde salaris van een nieuwslezer van het NOS journaal kan erg verschillen. In 2017 maakte de publieke omroep nog bekend dat de salarissen van NPO presentatoren nog flink werden teruggeschroefd. Zo daalde het salarisplafond van 201.000 euro naar 181.000 euro bruto per jaar (inclusief werkgeversdeel pensioenpremie). Als we kijken naar de beschikbare informatie op de Nationale Beroepengids dan verdient een presentator op de televisie gemiddeld € 10.350 bruto per maand. Na loonheffingskosten houd je hier nog € 5.991,85 netto aan over. Het maximale salaris voor een 40-urige werkweek is € 16.700 bruto per maand waarvan je zo’n € 9.198,60 netto op je rekening krijgt gestort. Nu geldt dit niet voor elke televisiezender. Een presentator van een regionale zender verdient aanzienlijk minder dan een nieuwslezer bij de publieke omroep.

De exacte bedragen van het salaris van presentatoren van het NOS Journaal zijn moeilijk te achterhalen, maar in een artikel van zakenblad Quote staat te lezen dat bekende nieuwslezers naast hun ‘normale baan’ ook graag bijklussen. In sommige gevallen strijken ze als spreker een veelvoud op van hun salaris. Een nieuwslezer van de NOS mag dus niet klagen. Nederland staat namelijk in de top 10 van landen met het hoogste gemiddelde salaris ter wereld.