Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als burgerflipper bij McDonald’s

salaris-mcdonalds-burgerflipper-crew-member
Foto: McDonald's

McDonald’s is al meer dan een halve eeuw een iconisch fastfoodbedrijf en heeft restaurants in 120 landen. Wereldwijd gaan er elke dag 69 miljoen bestellingen over de toonbank. Ook in Nederland is de Maccie een van de meest geliefde snackrestaurants. Je favoriete Big Mac, French fries en kip-nuggets worden klaargemaakt door de ‘crew members’. Maar wat voor salaris verdien je als burgerflipper bij McDonald’s eigenlijk?

McDonald’s wereldwijd en in Nederland

De gebroeders McDonald openden in 1940 hun eerste zaak in San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië. Ze hadden toen vast geen idee hoe groot hun bedrijf zou worden. Wereldwijd is McDonald’s nu een bedrijf van kolossale proporties. De omzet wereldwijd was vorig jaar dik 23 miljard dollar en het aantal restaurants loopt tegen de 40.000 verspreid over 120 landen. Zelfs te midden van de Stille Oceaan – op het pittoreske eiland Samoa – is een McDonald’s te vinden waar je een Big Mac kan bestellen.

In 1971 opende het eerste McDonald’s filiaal in Zaandam. Dit was tevens een primeurtje, want het was de eerste Maccie op het Europese vasteland. Naast de hamburger bestond het menu uit appelmoes, de McKroket, Kip Superbout en serveerden ze zelfs Erwtensoep. Sindsdien is het aantal filialen in Nederland gestaag gegroeid en inmiddels staat de teller op ruim boven de 250. Naar schatting werken er in de Nederlandse Maccie’s zo’n 17.000 werknemers – of zoals McDonald’s ze zelf noemt – crew members.

salaris-mcdonalds-burgerflipper-crew-member

Wat doet een crew member bij McDonald’s?

De term burgerflipper is eigenlijk een beetje achterhaald, want als zogeheten crew member bij McDonald’s kun je kiezen uit veel meer taken dan alleen hamburgers bakken. Je kunt de gastheer/gastvrouw van het restaurant zijn, de bestellingen opnemen en/of samenstellen, frietjes en andere producten bakken en ervoor zorgen dat de keuken schoon en georganiseerd blijft. De Mac biedt daarnaast ook nog kansen om door te groeien naar andere functies. Veel filiaalmanagers bij McDonald’s zijn begonnen als friet- of hamburgerbakker in de keuken.

Bij de meeste McDonald’s restaurants kan je als 15-jarige al aan de slag. Op die leeftijd is dat gewoon een bijbaantje, maar het fastfoodconcern heeft ook een eigen Academy. Via de McDonald’s Academy kunnen werknemers een Mbo-opleiding binnen de Foodservice branche volgen. Van Foodservice Assistent op Mbo-entree niveau tot aan een Foodservice Manager opleiding die goed is voor Mbo niveau 4 diploma. Voor een aantal geluksvogels is het zelf mogelijk om een Hbo – Ondernemerschap en Retailmanagement via de McDonald’s te volgen.

salaris-mcdonalds-burgerflipper-crew-member

Het salaris bij McDonald’s

Voor de functie horecamedewerker, zoals we dit in Nederland noemen, zijn er geen vereisten behalve dat je minstens 15 jaar oud bent. In de vacatures zegt McDonald’s dat ze slechts twee dingen belangrijk vinden: het helpen van gasten en het bereiden van producten. Dus wat verdien je nu als crew member bij McDonald’s? Dat is meer dan je denkt, want de uurlonen zijn sinds 1 juli verhoogd en liggen ruim boven het minimumloon. Als 15-jarige verdien je bij de Maccie € 7,00 bruto per uur. Vergelijk je dat met supermarkt uurlonen: daar ligt het uurloon van een 15-jarige medewerker meestal tussen de 5 en 6 euro.

Vanaf 21 jaar zit je bij McDonald’s als crew member wel meteen aan het salarisplafond: namelijk € 14,93 bruto per uur. De bedragen zijn tevens inclusief je vakantiegeld en vakantie uren. Als je fulltime werkt – dus 40 uur per week – dan verdien je € 597,20 bruto per week. Per maand kom je daarmee uit op een bedrag van € 2.567,96. Het daadwerkelijk salaris dat maandelijks op je rekening wordt bijgeschreven bedraagt netto € 2.238,63. Niet slecht voor ongeschoold werk.

salaris-mcdonalds-burgerflipper-crew-member

Extra inkomsten bij McDonalds

Werk je maximaal 12 uur per week, dan komt je loon per uur iets hoger uit. Je krijgt namelijk een all-in uurloon: dat is inclusief vakantiegeld. Werk je ’s avonds vanaf 23.00 uur? Vanaf dit tijdstip krijg je € 2,50 per uur nachttoeslag. Eet je zelf bij McDonald’s dan krijg je korting op je bestelling. Heb je leidinggevende vaardigheden, dan kun je doorgroeien naar hospitality manager, floormanager of restaurant manager.