Geld & Carrière

Makelaar in Amsterdam: het gemiddelde salaris in onze hoofdstad

salaris-makelaar-amsterdam
Foto: Unsplash

De makelaardij in Amsterdam is een vak apart. Voor het verkopen van huizen moet je als makelaar strategisch te werk gaan. Naast het feit dat je over een stukje mensenkennis en een flinke dosis verkoopskills moet beschikken, is het minstens zo belangrijk om te weten hoe de huizenmarkt beweegt. Een makelaar doet over het algemeen eerst een opleiding voordat hij of zij begint met het verkopen van onroerend goed. Het salaris van een makelaar is ook een leuke factor aan deze beroepstak. We hebben uitgezocht wat een makelaar in Amsterdam verdient.

Opleiding tot makelaar

Als je makelaar wil worden dan zijn er verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen. De meest gangbare opleiding is een HB0-opleiding Vastgoed en Makelaardij. Deze opleiding duurt ongeveer vier jaar. Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, dan beschik je over de nodige theoretische en praktische vaardigheden die een makelaar nodig heeft. Na deze opleiding mag je jezelf een erkende makelaar noemen.

Als je geen zin hebt om vier jaar te blokken, dan kun je er ook voor kiezen om de basisopleiding Makelaardij te doen. Dit is een kortere opleiding waarin je de basisprincipes van het vak leert. Als je deze opleiding hebt afgerond dan mag je jezelf assistent-makelaar noemen. Personen die deze opleiding doen, stromen vaak intern door bij een makelaarsbedrijf tot een erkende makelaar.

Tot slot heb je ook de SVMNIVO-certificering. Dit is wat anders dan een opleiding tot makelaar, maar een dergelijk certificaat is wel degelijk een belangrijk papiertje. Als je dit certificaat hebt dan kun je aantonen dat je over de nodige kennis en ervaring beschikt als het gaat om het uitvoeren van het beroep makelaar. Mensen die dit certificaat halen zijn vaak al werkzaam in deze branche.

salaris-makelaar-amsterdam

Wetten en regels voor makelaars

Je kunt niet zomaar beginnen met het verkopen van vastgoed als je een makelaar bent. Naast het feit dat er een bepaalde opleiding of certificering nodig is, zijn er ook andere zaken waar een makelaar rekening mee moet houden. Het belangrijkste in een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Als je als zelfstandig makelaar wil werken dan is een dergelijke inschrijving van belang. Je kunt namelijk niet zomaar even een huis verkopen.

Er gaat veel geld om in de wereld van vastgoed. Dit trekt criminelen aan. Het zal niet de eerste keer zijn dat crimineel geld wordt witgewassen door middel van onroerend goed. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan moet iedere makelaar in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je dit papiertje op zak hebt dan kun je onder andere aantonen dat je geen strafblad hebt. Pas dan krijg je een VastgoedCert-certificering.

Je bent als makelaar verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Dit omdat er veel geld gemoeid is met het aan- en verkopen van een huis, dus moet een makelaar goed beschermd zijn tegen eventuele claims van klanten. Zonder een aansprakelijkheidsverzekering mag je het beroep makelaar niet uitoefenen. Als je in dienst bent bij een makelaarsbedrijf dan ben je vaak verzekerd via je werkgever.

salaris-makelaar-amsterdam

Dit salaris verdient een makelaar in Amsterdam

De hoogte van het salaris van een makelaar hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het type vastgoed van belang. makelaars die woningen verkopen verdienen over het algemeen meer dan makelaars die bedrijven verkopen. Daarnaast krijgt een werknemer van een makelaarsbureau vaak commissie over het vastgoed dat door degene is verkocht. Hoe duurder de woning, hoe meer je beloning dus!

Ten tweede is de regio waarin vastgoed wordt verkocht ook van belang. Het salaris van een makelaar kan erg variëren van de regio waarin hij of zij werkt. Het mag duidelijk zijn dat huizen in Amsterdam voor veel meer geld worden verkocht dan huizen in een dorp in Groningen. Een makelaar die in Amsterdam werkt verdient over het algemeen meer salaris dan een makelaar die huizen verkoopt in landelijke gebieden.

Er is echter wel een gemiddelde. Als we kijken naar de informatie die we kunnen vinden op de Nationale Beroepengids dan verdient een makelaar gemiddeld € 3.816,- bruto per maand. Het maximale salaris is ongeveer
€ 4.938,- bruto. Een makelaar in Amsterdam zal dus gemiddeld maandelijks tussen de € 3.000,- en € 4.500,- verdienen. De huizenprijzen in Amsterdam liggen in het hogere segment, dus een makelaar die onze hoofdstad als werkgebied heeft zal zeker niet het minimum verdienen.

salaris-makelaar-amsterdam