salaris makelaar
Geld & Carrière

Dit salaris verdien je per niveau als makelaar in Nederland

Het verkopen en kopen van onroerend goed is een dynamische én lucratieve sector. Maar hoeveel verdien je nu eigenlijk als makelaar, de spin in het vastgoed web? We zochten het voor je uit: dit zijn de feiten en cijfers over het salaris van makelaars in Nederland.

Het salaris van een makelaar kan sterk variëren

Het salaris van een makelaar kan sterk variëren, dat is natuurlijk een open deur, maar het is nu eenmaal afhankelijk van verschillende factoren. Net als bij de meeste andere beroepen spelen ervaring en specialisatie een rol. Daarnaast kan voor een makelaar ook de locatie een factor zijn.

Om met de deur in huis te vallen: in Nederland liggen de gemiddelde bruto jaarsalarissen van makelaars grofweg tussen de €35.000 voor een aankomend makelaar tot €75.000 en meer voor een ervaren en/of gespecialiseerde makelaar.

Salaris makelaar

Het salaris van een makelaar onder de loep

2B Connected, recruitment specialist voor de makelaardij, doet elk jaar onderzoek naar salarissen van makelaars. Dit zijn de bruto maandsalarissen van makelaars volgens het laatste onderzoek, van eind 2022:

Startsalarissen:

  • Assistent-makelaar:   € 2.795
  • Makelaar:                       € 4.070
  • Makelaar/taxateur      € 4.500

Gemiddelde salarissen:

  • Assistent-makelaar:   € 2.927
  • Makelaar:                       € 4.724
  • Makelaar/taxateur      € 5.500

Salarissen makelaar met 8 jaar of meer ervaring:

  • Assistent-makelaar:   € 2.961
  • Makelaar:                       € 5.305
  • Makelaar/taxateur      € 5.770

Helft makelaars krijgt bonus

Als makelaar kun je vaak een bonus verdienen. Volgens het onderzoek van 2B Connected ontving de helft van de makelaars een bonus in 2022. In 2021 was dat overigens nog ruim 56%. Waarschijnlijk is de oorzaak van die daling dat er in 2022 simpelweg minder huizentransacties plaatsvonden. Het gaat vaak om aardige bedragen; de gemiddelde bonus van een makelaar  bedroeg namelijk € 6.456,34 euro in 2022.

Salaris makelaar

Hoe wordt je makelaar?

Vroeger mocht je jezelf niet zomaar makelaar noemen; het was een beschermde titel, net zoals advocaat. De titelbescherming is voor de makelaar afgeschaft en in principe kan nu iedereen zichzelf makelaar noemen. Er bestaat echter wel een register voor makelaars, Staat een makelaar daarin, dan weet je in ieder geval dat hij of zij aan de kwaliteitsnormen van de Stichting VastgoedCert voldoet.

Een goede vooropleiding voor het werk als makelaar is de HBO studie vastgoed en makelaardij. Daarnaast wordt de HBO studie management, economie en recht ook als een goede basis gezien om aan de slag te gaan als makelaar. Ook bij opleidingsinstituten zoals LOI en NHA kun je makelaarsopleidingen volgen.

Vergelijk salaris makelaar met andere beroepen

Gaan we uit van een gemiddeld maandsalaris van € 4.724 voor een makelaar, dan zien we dat dit ruim het dubbele is van een postbezorger Ook een timmerman zit er een stuk onder met ongeveer € 3200 euro per maand, bij een fulltime dienstverband.

Ben je benieuwd naar nog meer salarissen? Lees ook onze eerder verschenen artikelen over wat je verdient als tandarts, rechter,  dakdekker, tegelzetter of leraar op een basisschool.