Geld & Carrière

Dit salaris verdient een krantenbezorger in Nederland

salaris krantenbezorger Nederland
Foto: Bezorgdekrant

In een wereld waarin het nieuws zich razendsnel online verspreidt, blijven traditionele kranten een onvermoeibare bron van informatie voor velen. En hoewel de manier waarop we nieuws consumeren voortdurend verandert, is er één constante factor die ons dagelijks verbindt met de gedrukte woorden: de krantenbezorger. Deze stille helden spelen een cruciale rol bij het brengen van nieuws rechtstreeks naar onze deur, maar wat voor salaris verdient een krantenbezorger eigenlijk?

Hoe word je een krantenbezorger?

De term “krantenbezorger” behoeft weinig tot geen uitleg; het beschrijft precies wat je als werk moet gaan doen. Een krantenbezorger brengt ochtend- tot avondbladen en huis-aan-huisbladen bij de mensen thuis. Hoewel de term misschien doet denken aan jonge jongens en meisjes die door straten fietsen met tassen vol kranten, is dit beroep voor iedereen om extra inkomsten te genereren. Scholieren, studenten en iedereen die een extraatje wil bijverdienen.

Als krantenbezorger in de dop heb je geen diploma of werkervaring nodig. In principe kan iedereen als bezorger aan de slag, mits er natuurlijk wel een krantenwijk beschikbaar is in jouw buurt. Je kunt je aanmelden bij verschillende werkgevers in de buurt. Meestal neemt de depothouder contact met je op wanneer er een wijk beschikbaar is. Wat volgt is een intakegesprek, uitleg over de werkzaamheden en als alles goed is, krijg je direct stevige fietstassen mee.

salaris krantenbezorger Nederland

Werkzaamheden van een krantenbezorger

Om als krantenbezorger te werken moet je minimaal 15 jaar oud zijn. Vanaf dan mag je je door de wijk begeven, maar ook hieraan zitten een bepaald aantal eisen. Jongeren tot 18 jaar mogen slechts één ochtendkrant bezorgen. Als je graag in de ochtenden werkt, bezorg je de krant meestal al vóór 7.00 uur ’s ochtends. Vroeg uit de veren dus, maar dan heb je wel de rest van de dag vrij voor andere zaken. De avondkrant moet bezorgd worden voor 18.00 uur.

Je loopt alleen door de wijk, dat betekent dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel moet hebben. Je kan werken met een lekker muziekje in je oren of je maakt wat praatjes met de mensen in de buurt. Zorg wel dat je op tijd begint, zodat iedereen op tijd zijn of haar krant heeft. Wees er op voorbereid dat niet altijd het zonnetje schijnt en je dus ook door weer en wind moet bewegen om je taak te volbrengen. Hoe vaker je de wijk hebt gelopen, hoe sneller je er in wordt.

salaris krantenbezorger Nederland 2

Salaris van een krantenbezorger

Verschillende factoren beïnvloeden de verdiensten, zoals de grootte van de wijk, het aantal kranten en het aantal bezorgdagen. In 2023 ligt het gemiddelde salaris voor een krantenbezorger volgens Glassdoor op een schamele € 333,- per maand als ze dagelijks bezorgen. Een belangrijk detail is dat werkgevers geen belastingen inhouden op dit salaris. Of er inkomstenbelasting moet worden betaald, hangt af van andere inkomsten die iemand mogelijk heeft.

Het salaris als krantenbezorger is niet afhankelijk van leeftijd, maar ligt meestal boven het minimumloon voor volwassenen en aanzienlijk hoger dan het minimumjeugdloon. Dit maakt het beroep vooral aantrekkelijk voor jongeren. Bovendien kunnen krantenbezorgers aan het einde van het jaar extra inkomsten genereren door eindejaar kaartjes uit te delen aan abonnees. Dit gebaar wordt vaak beloond met een kleine bijdrage als bedankje voor het harde werk gedurende het jaar.