Salaris inkomen uitkering Koning Willem Alexander
Foto: ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
Geld & Carrière

Het vorstelijke salaris van Koning Willem-Alexander

Het is bijna Koningsdag en Koning Willem-Alexander bezoekt dit keer Rotterdam. Het koningschap is letterlijk een unieke baan, maar wat verdien je er eigenlijk mee? Als vorst van Nederland ontvang je jaarlijks een bedrag van de staat. Hoeveel is dat en hoe is het bedrag opgebouwd? We zochten voor je uit hoe het zit met het salaris van koning Willem Alexander.

Willem Alexander tien jaar koning

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg: zo heet de Koning officieel. Hij werd gekroond op 30 april 2013 en is dit jaar dus precies 10 jaar koning van ons land.

De populariteitscijfers van Willem-Alexander zijn in die tijd gedaald; uit een onderzoek van het Opiniepanel blijkt dat 55% van de ondervraagden vertrouwen in de koning hebben. Ten tijde van de inhuldiging in 2013 was dat nog zo’n 75%.

Inkomen Koning Willem-Alexander
Foto: ©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk

Kritiek op de koning

Vooral in de coronatijd groeide de kritiek op de koning. Uitglijders zoals de vakantie naar Griekenland en de verjaardag van Amalia met te veel gasten werden niet gewaardeerd. Aan de andere kant was er wel waardering voor betrokkenheid van Willem-Alexander bij de MH-17 ramp.

De vorstelijke uitkering van de koning

Maar wat is nu het inkomen van de koning? In de Grondwet staat dat de koning recht op een jaarlijkse uitkering van het Rijk. Het exacte bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en is dit jaar bijna zes en een half miljoen euro, om precies te zijn 6.408.000.

Daarvan is 5.373.000 bestemd voor personeels- en materiële kosten; daar wordt dus het personeel van de koning van betaald en archief- en kantoorkosten. Er blijft dan ruim een miljoen, namelijk 1.035.000 over als salaris voor de koning zelf.

De koning betaalt geen belasting

Deze uitkeringen zijn belastingvrij, Willem-Alexander betaalt dus geen loon- en inkomstenbelasting. Overigens worden de kosten van het Koninklijk Huis, bijvoorbeeld onderhoud van paleizen en bewaking voor een groot deel door het Rijk betaald. Voor 2023 gaat het om een bedrag van € 32,2 miljoen. De kosten van Koningsdag komen weer uit andere potjes.

Hoe rijk is Willem-Alexander?

Hoe rijk is Willem-Alexander nu precies? Het totale vermogen van ons koningshuis wordt door zakentijdschrift Quote geschat op 1.2 miljard euro. Een indrukwekkend bedrag, maar slechts een fractie van het vermogen van het Britse koningshuis dat naar schatting 28 miljard euro bedraagt.

Hoe groot is het aandeel van Willem Alexander zelf van het familiekapitaal van 1,2 miljard? Dat was lang onbekend, maar het tijdschrift Jan Magazine kwam recent met het bericht dat het vermogen van Willem-Alexander, dat hij deelt met koningin Maxima zo’n 46 miljoen euro bedraagt. Dit zou voornamelijk opgebouwd zijn met investeringen in vastgoed en aandelen Shell.