Geld & Carrière

Dit fulltime bruto salaris verdien je als kapper in Nederland

salaris-kapper-nederland
Dit verdienen kappers aan salaris in Nederland volgens huidige CAO (Foto Freepik.com)

Een enkeling knipt of scheert zijn hoofd zelf, maar vrijwel iedereen komt geregeld bij de kapper. Er zijn dan ook tienduizenden kappers in Nederland: februari van dit jaar stonden er in bij de Kamers van Koophandel 32.671 bedrijfsvestigingen in Nederland met als hoofdactiviteit kapper ingeschreven.  Maar wat verdien je eigenlijk met dit creatieve beroep? We zochten het voor je uit.

Kappers in loondienst

Het exacte salaris van een kapper kan natuurlijk variëren. Verschillende factoren spelen een rol, zoals de locatie, werkervaring en het type salon waarin ze werken. Over het algemeen kun je als kapper in loondienst een stabiel inkomen verwachten. Vaak kan een kapper het basissalaris aanvullen met bonussen en/of fooien.

Kappers in loondienst vallen in Nederland onder de cao voor het Kappersbedrijf. Deze cao is afgesloten tussen de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) en vakbonden, zoals FNV Mooi en CNV Vakmensen. De cao bevat bepalingen over zaken zoals salaris, arbeidsduur, vakantie, pensioen, verlofregelingen en opleidingsmogelijkheden. Salaris kapper

Welk salaris verdien je als kapper in Nederland?

Werkgevers in de kappersbranche kunnen kiezen voor loongebouw A of loongebouw B. Wat is het verschil: de salarissen in loongebouw B zijn simpelweg 98% van de salarissen in loongebouw A, maar in loongebouw B is daar boven op een variabel beloningssysteem van toepassing.

De cao voor het Kappersbedrijf meldt de volgende bedragen, het gaat om fulltime bruto maandlonen:

Loongebouw A:

Kapper in opleiding:                                       € 1.802,63

Haarstylist met 3 jaar ervaring:                  € 2.050,74

Haarstylist allround met 5 jaar ervaring  € 2.180,20

Topstylist met 7 jaar of meer ervaring     € 2.274,40

 

Loongebouw B:

Kapper in opleiding:                                      € 1.766, 57

Haarstylist met 3 jaar ervaring:                 € 2.009,72

Haarstylist allround met 5 jaar ervaring: € 2.136,60

Topstylist met 7 jaar of meer ervaring:    € 2.228,91

Let op, de huidige cao loopt af op 30 juli 2023. Er is inmiddels een akkoord over een nieuwe cao voor de kappersbranche. De exacte nieuwe bedrage zijn nog niet bekend, maar de lonen gaan in twee stappen zo’n 9 procent stijgen!

Salaris kapper

ZZP: voor jezelf beginnen als kapper

Tot nu toe hadden we het alleen  over kappers in loondienst, maar als kapper kun je natuurlijk ook voor jezelf beginnen: als ZZP’er of als eigenaar van je eigen kapperszaak. Beide bieden mogelijkheden om aanzienlijk meer te verdienen, maar je loopt natuurlijk ook meer risico dan wanneer je in loondienst werkt.

Volgens de zzp servicedesk vraag een zelfstandige kapper gemiddeld een uurtarief van 25 euro ex. btw. Wat je nu precies verdient als eigenaar van een kapsalon met personeel, daar is moeilijk een gemiddelde van te geven. Maar de totale omzet van de kappersbranche was in 2021 1,6 miljard euro.