Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde inkomen van een personal trainer

Salaris Personal Trainer 1
Foto: Instagram @1_0rloff

Een carrière als personal trainer kan zowel voldoening geven als lucratief zijn. Maar wat zijn nu gemiddeld de bedragen, als we het hebben over het salaris van een personal trainer? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en geven we een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten als je voor dit sportieve beroep kiest.

Het salarisniveau van personal trainers varieert

Het salaris van een personal trainer kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere ervaring, opleidingsniveau, locatie en de soorten klanten die je bedient spelen een rol. Over het algemeen geldt, net als voor veel andere beroepen dat hoe meer ervaring en expertise je hebt, hoe hoger je salaris kan zijn.

Daarnaast beïnvloed het type werkgever je salaris. Vaak werken personal trainers in sportscholen of fitnesscentra, maar andere werkgevers zijn natuurlijk ook mogelijk; grote bedrijven hebben bijvoorbeeld vaak eigen fitnesscentra met personal trainers.

salaris personal trainer

Gemiddeld salaris van personal trainers

Hoewel er geen eenduidig antwoord is, laat onderzoek van verschillende bronnen zien dat het gemiddelde salaris van een personal trainer varieert tussen de €25.000 en €60.000 bruto per jaar, afhankelijk van de eerder genoemde factoren. De nationale beroepengids rekent het om naar bruto maandbedragen:

  • Startsalaris €1.900
  • Gemiddeld salaris € 2.650
  • Ervaren personal trainer €3.400

De genoemde salarissen zijn los van vakantiegeld, bonussen en eventuele andere extra’s.

Training geven als zzp’er

Je kunt in de sportieve sector ook werken op basis van een uurtarief. Het gemiddelde uurtarief varieert in dit vakgebied doorgaans tussen de €40 en €75. Welk uurtarief je precies rekent hangt naast ervaring, expertise, doelgroep en niveau ook af van je zakelijke kosten. Er zijn natuurlijk ook personal trainers die uurtarieven van boven de €100 rekenen, maar dat betreft slechts een zeer kleine groep die het hogere segment klanten bedient.

Reken jezelf niet rijk wanneer je voor jezelf wilt beginnen. Stel dat je een tarief van €50 wilt rekenen dan zou je bij 32 uur werken op 1.600 euro bruto per week uitkomen. Daar gaan echter veel kosten van af zoals een professionele aansprakelijkheidsverzekering, huur van trainingsruimte en nog veel meer. Daarnaast moet je zelf bijscholing en cursussen betalen en zelf je klanten werven.

salaris personal trainer

Extra inkomsten

Naast training geven kun je als zelfstandige extra inkomsten genereren. Denk bijvoorbeeld aan groepslessen geven, online trainingen aanbieden, producten verkopen of workshops en seminars organiseren. Als zelfstandige personal coach heb je de mogelijkheid om je eigen bedrijf op te bouwen, meer klanten aan te trekken en je expertise uit te breiden. Met de juiste marketing en reputatie kun je je inkomen aanzienlijk verhogen en financieel succes behalen.