Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als ijscoman in loondienst en als ZZP’er

salaris-ijscoman-loondienst-zzp
Foto: Freepik.com

Wie houdt er nu niet van een lekker verkoelend ijsje? Als ijscoman ben je dan ook geliefd bij jong en oud. Naast ijscoman en ijsboer gebruiken we ook wel de meer neutrale benaming ijsverkoper of ijsjesverkoper. Maar hoe zit het eigenlijk met het salaris van dit prachtige beroep? Het antwoord op die vraag hangt sterk af van of je als ijscoman in loondienst werkt of als zelfstandig ondernemer. We zochten voor je uit wat je gemiddeld verdient als ijscoman, in loondienst en zelfstandig.

IJscoman in loondienst

Als je ijs verkoopt in loondienst, heb je het voordeel van een vast salaris op regelmatige basis. Bovendien heb je als ijsjesverkoper in loondienst meestal ook nog andere arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld, pensioenregelingen en verzekeringen.

IJsjes verkopen is een geliefde (bij)baan voor scholieren en studenten. Of voor familieleden van de eigenaar, als het om een familiebedrijf gaat. Als ijsverkoper in loondienst verdien je meestal niet veel meer dan het wettelijk minimumloon. We hebben het dan over de volgende bedragen:

Salaris ijscoman
Wettelijk minimumloon 2030 (Bron: Website Rijksoverheid)

IJscoman als zelfstandig ondernemer

Aan de andere kant hebben we de zelfstandige ijscoman, die zijn eigen ijsverkoopbedrijf runt. Hoewel het inkomen van een zelfstandige ijscoman minder voorspelbaar is dan dat van iemand in loondienst, zijn er ook voordelen aan het zelfstandig ondernemerschap. Je kunt als zelfstandige ijscoman je eigen prijzen vaststellen en hogere verdiensten genereren. Daarnaast bepaal je zelf wanneer je werkt.

Salaris ijscoman ijsje

Meeste ijsverkopers werken zo’n 8 maanden per jaar

Wat verdien je nu gemiddeld als zelfstandig ijsverkoper? De bedragen lopen gigantisch uiteen. Het ligt namelijk aan enorm veel factoren. Ten eerste al de grootte van je bedrijf. Verkoop je in je eentje ijsjes vanaf een elektrische bakfiets of heb je een grote ijssalon met tien man personeel?

Daar komt bij dat meeste ijsverkopers maar ongeveer 8 maanden per jaar kunnen werken. Het weer speelt een rol, en is in Nederland nogal onvoorspelbaar en zo zijn er nog veel meer factoren.

Salaris ijscoman ijs

Verdiensten als ondernemer

Gemiddelde verdiensten zijn moeilijk te berekenen, maar natuurlijk zijn er wel enkele voorbeelden die een indicatie geven van wat je als ijscoman kunt verdienen. Zo vertelde een zelfstandige ijs ondernemer aan nieuwssite nu.nl dat hij bruto tussen de 35.000 en 40.000 euro verdient per kalenderjaar waarin hij 8 maanden werkt.

Een ander voorbeeld: in een ijssalon ligt de gemiddelde omzet een stuk hoger, vergeleken met een mobiele ijskar of wagen. Op de site brookz.nl vind je enkele voorbeelden van ijssalons die gemiddeld tussen de 200.000 en 300.000 euro per jaar omzetten.