Geld & Carrière

Dit salaris verdient een hbo-docent in Nederland

salaris hbo docent nederland
(Foto: Pexels)

In het hbo-onderwijs worden jonge geesten gevormd en carrières gesmeed. Deze opleiding dient vaak als laatste opstap naar het werkleven. Toegewijde hbo-docenten moeten er voor zorgen dat jij alle basiskennis beheerst om te kunnen slagen in je werkveld. Vaak hebben zij zelf veel ervaring in die specifieke sector of hele exacte kennis van één belangrijk onderwerp van de opleiding. Wil je weten wat ze nu precies doen en hoe je zelf een bo-docent kunt worden? In dit artikel gaan we dieper in op deze onderwerpen. We kijken naar het salaris, maar ook naar de kwalificaties en taken die bij dit beroep horen.

Wat doet een hbo-docent?

Eerst maar eens een open deur intrappen: lesgeven en begeleiden van studenten is natuurlijk de belangrijkste en meest zichtbare taak van een hbo-docent. Op de hbo opleidingen geven ze colleges en begeleiden studenten in hun leerproces. Dit omvat onder andere het uitleggen van – vaak complexe – lesstof, het beantwoorden van vragen en het stimuleren van discussies in de klas. Daarnaast doe je als hbo-docent nog veel meer, zoals:

  • Beoordeling en feedback: hbo-docenten beoordelen het werk van studenten, zoals opdrachten, tentamens en projecten. Ze voorzien studenten van waardevolle feedback om hun prestaties te verbeteren. Dit helpt studenten om te groeien en zich verder te ontwikkelen.
  • Onderzoek en publicaties: veel hbo-docenten zijn ook actief bezig met onderzoek in hun vakgebied. Ze dragen bij aan de wetenschappelijke kennis door onderzoeksprojecten uit te voeren en artikelen te publiceren.
  • Coachende rol: hbodocenten fungeren vaak als mentoren of studiecoach voor studenten. Ze bieden begeleiding en advies over academische en professionele zaken. Dit persoonlijke contact kan van grote waarde zijn voor studenten die hun weg zoeken in het hoger onderwijs.
  • Bijdragen aan nieuwe lesprogramma’s: sommige docenten zijn betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe lesprogramma’s en curricula. Ze zorgen ervoor dat het onderwijs up-to-date en relevant blijft voor de snel veranderende arbeidsmarkt. salaris hbo docent

Hoe word je hbo-docent?

Nu je een idee hebt van wat een hbo-docent doet, vraag je je misschien af hoe je zelf een hbo-docent kunt worden. Als eerste heb je om een hbo-docent te worden een bachelor- en masterdiploma nodig, in een vakgebied dat relevant is voor het vak dat je wilt onderwijzen. Het is daarnaast vaak nuttig om praktische ervaring op te doen in het vakgebied waarin je wilt lesgeven voordat je aan een carrière als docent begint. Veel onderwijsinstellingen vereisen daarnaast dat docenten bepaalde onderwijskwalificaties behalen voordat ze les mogen geven.

Wil je naast je huidige baan deeltijd hbo docent worden? Dat kan heel goed, veel hogescholen zitten te springen om docenten. Het werkt met name goed als je lesgeeft in het vakgebied waarin je actief bent. Zo kun je studenten beter voorbereiden tijden de opleidingen voor de praktijk, door je eigen ervaringen te delen. Natuurlijk gelden wel dezelfde vooropleidingseisen als bij een fulltime hbo docent vacature.

salaris hbo docent

Het salaris van een hbo-docent

Laten we nu eens kijken naar het salaris van een docent in het hoger beroeps onderwijs: dat kan sterk variëren door verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie en het vakgebied waarin ze lesgeven. We kunnen op basis van de cao hbo natuurlijk wel een globaal beeld geven van wat je kunt verwachten: het bruto startsalaris van een hbo-docent begint bij € 3.370,- per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet als hbo-docent, kun je natuurlijk een hoger salaris verwachten.

Docenten op een hbo zitten meestal in schaal 10 tot en met 13 van de hbo-cao. In schaal 13 verdien je maximaal € 6.997,66,-.  Maar wat is nu het gemiddelde salaris van een hbo-docent: de site werkzoeken.nl becijfert het gemiddelde brutosalaris van een docent aan een hbo-instelling op € 4.305,-. Waarschijnlijk stijgt dit gemiddelde snel, want de salarisschalen voor hbo- docenten zijn met ingang van de nieuwe cao (ingangsdatum 1 juli 2023) structureel verhoogd.