Geld & Carrière

Grensrechters in de Eredivisie: dit salaris verdienen ze op het hoogste niveau

salaris-grensrechter-eredivisie
Foto: Freepik.com

De grensrechter is een onmisbare schakel voor een eerlijk verloop van een voetbalwedstrijd, maar wordt niet altijd even hoog gewaardeerd. Als grensrechter op het hoogste niveau moet je stevig in je schoenen staan. Maar wat verdien je er eigenlijk mee? We duiken in de wereld van de Eredivisie grensrechters en hun salaris.

Het verschil tussen grensrechters en scheidsrechters

Een grensrechter heet officieel assistent scheidsrechter en wordt ook wel lijnrechter genoemd. Laten we meteen duidelijk zijn: grensrechters verdienen doorgaans minder dan scheidsrechters in het professionele voetbal. Dit verschil komt vooral door het verschil in taken en verantwoordelijkheden. Scheidsrechters zijn immers de baas op het veld, beter gezegd de eindbeslissers en staan soms onder immense druk.

Onlangs berichtten we over het salaris van de scheidsrechter op het voetbalveld. Daaruit blijkt dat je als scheidsrechter in de Eredivisie een aardig bedrag kunt verdienen. Ook een grensrechter kan in de Eredivisie een aardig bedrag verdienen, maar wel een stuk minder dan een scheidsrechter. Verderop in dit artikel gaan we dieper op de verdiensten in.

salaris grensrechter eredivisie

Wat doe je als grensrechter?

Maar eerst: wat wordt er allemaal van je verwacht als grensrechter? Als taak van een grensrechter denk je misschien aan langs de lijn lopen met een vlag. Maar er komt nog wel wat meer bij kijken. Dit zijn onder andere taken van een grensrechter:

  • De doelnetten controleren.
  • Overtredingen buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter aangeven.
  • Buitenspel aangeven.
  • Recht op inworp, hoekschop of doelschop aangeven.
  • Wissels aangeven samen met de vierde official.

Inkomsten van een grensrechter in de Eredivisie

Voor grensrechters in de Eredivisie staat het salaris vast. Per wedstrijd verdienen ze ongeveer 1.710 euro, aangevuld met een onkostenvergoeding van 50 euro. Dit basissalaris kan variëren afhankelijk van het aantal wedstrijden dat ze in een seizoen fluiten, maar over het algemeen komen Eredivisie-grensrechters op een salaris van tussen de 40.000 en 50.000 euro per jaar uit.

Junior grensrechters verdienen vaak meer

Opmerkelijk genoeg verdienen beginnende scheidsrechters, die wedstrijden fluiten op lager niveau, vaak meer dan grensrechters. Hoewel ze op een lager niveau opereren, krijgen ze gemiddeld zo’n 2.500 euro per wedstrijd, met daarbij een maandelijkse vergoeding van 300 euro. Dit hogere salaris dient als stimulans voor jonge scheidsrechters om zich verder te ontwikkelen in hun carrière.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Danila D’Onofrio (@danila.donofrioo)

Extra vergoedingen voor grensrechters

Naast hun wedstrijdsalaris krijgen grensrechters vaak extra vergoedingen. We noemden al de onkostenvergoedingen en daarnaast ontvangen ze bijvoorbeeld 200 euro voor het bijwonen van bijeenkomsten. Dit komt doordat grensrechters regelmatig samenkomen om – nieuwe –  spelregels en andere relevante zaken te bespreken. Deze vergoeding compenseert hen voor de tijd die ze hierin investeren.

Prima verdiensten

De rol van een grensrechter wordt vaak als ondankbaar wordt, maar gelukkig verdienen ze zeker geen slecht loon. Met de vergoedingen erbij opgeteld kom je tot een aardige inkomstenbron boven modaal.

Dus, de volgende keer dat je langs de zijlijn staat en de grensrechter zijn vlag omhoog ziet steken, weet je nu dat er meer bij komt kijken dan je in eerste instantie zou denken – en dat geldt zowel voor de grensrechter zelfs als voor het loonstrookje.