Geld & Carrière

Dit salaris verdient een Goudse kaasmaker

salaris-goudse-kaasmaker
(Foto: Freepik)

De kaasproductie is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en economie. Nederlandse kaassoorten staan wereldwijd bekend om hun kwaliteit en smaak. Zo is Gouda bij uitstek dé kaasstad van Nederland. Het maken van kaas is een ambacht dat al eeuwen in deze stad wordt uitgevoerd. Maar wat verdient een kaasmaker uit die stad eigenlijk? Wij hebben het salaris van een Goudse kaasmaker opgezocht.

Een eeuwenoude ambacht in Gouda

De geschiedenis van het kaasmaken in Gouda gaat eeuwen terug. We nemen een duik in de middeleeuwen, want de kaasproductie in Gouda begon in de 12e eeuw. Nederland bestond toen vooral uit moerassig gebied, dus werd er veel aan veeteelt gedaan. Om deze reden werd er ook veel kaas gemaakt, en was het verbouwen van groenten en aardappelen veel minder aan de orde. Hoewel Nederland ook een echt aardappelland is.

In de 16de eeuw was de stad Gouda al onlosmakelijk verbonden met de productie van kaas, dat in die periode ook al werd geëxporteerd naar andere delen van Europa. De beroemde Goudse kaasmarkt herinnert niet alleen aan die periode, er wordt op die locatie tot op de dag van vandaag kaas verhandeld. De internationale handel in deze kaas breidde zich in de eeuwen erna steeds verder uit. Goudse kaas staat wereldwijd bekend om de uitmuntende smaak.

salaris-goudse-kaasmaker

De werkzaamheden van een kaasmaker uit Gouda

Boeren gingen in de 19de eeuw vaker samenwerken met fabrieken zodat de productie opgeschaald kon worden In dit geval gaan we het niet hebben over de werkzaamheden van een fabrieksarbeider, maar over een ambachtsman die op de oude manier kaas maakt, in het bedrijf van een boerenfamilie. Een Goudse kaasmaker houdt zich bezig met het hele proces van kaasmaken, dat al begint bij het melken van de koeien. Als we op de website van de vacaturebank kijken, dan moet een kaasmaker ook zorg dragen voor het maken van wrongel. Dit wordt gemaakt uit stremsel en een zuursel. De wrongel wordt vervolgens samengeperst, waarna het de vorm van een kaas krijgt.

Daarna gaat het geheel in een pekelbad, waarna de kaas zijn korst krijgt. De kaasmaker gooit de kazen dan op een houten plank om te kunnen rijpen. De kaasmaker voegt er soms wat kruiden aan toe. Op deze manier krijg je komijnekaas of brandnetelkaas. Daarna moeten de kazen dagelijks door de kaasmaker worden omgedraaid. Afhankelijk van de maanden dat de kaas er ligt, kunnen we spreken over een jonge kaas of een oude kaas en alles ertussenin. Goudse kazen hebben overigens een beschermde geografische aanduiding (BGA). Dat wil zeggen dat er regels zijn omtrent de naam ‘Goudse kaas’. Die naam mag alleen gegeven worden aan kaas dat volgens bepaalde regels en tradities is gemaakt.

salaris-goudse-kaasmaker

Het salaris van een Goudse kaasmaker

Voor beginnende kaasmakers zonder veel ervaring zal het salaris laag liggen. Op de website van Werkzoeken.nl is het minimale salaris van een kaasmaker 2.150 euro bruto per maand. Het gemiddelde ligt op ongeveer € 2.225 tot wel € 2.905 bruto per maand. Naarmate de kaasmaker meer ervaring en vaardigheden ontwikkelt, kan het salaris geleidelijk stijgen.

Voor zeer ervaren ambachtslieden met aanzienlijke expertise kunnen de salarissen hoger liggen. Deze professionele Goudse kaasmakers kunnen een salaris verdienen dat varieert van ongeveer € 2.500 tot wel € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Mensen die een ambacht tot in de puntjes van hun vingers beheersen verdienen uiteraard een goed salaris. Daarom is bijvoorbeeld het salaris van een Volendamse palingvisser bovengemiddeld.

salaris-goudse-kaasmaker