Geld & Carrière

Dit salaris neemt een glazenwasser maandelijks mee naar huis

salaris-glazenwasser
Foto: Unsplash

Je ziet ze vaak buiten op hoge hoogte hangen in een klein bakje aan een kraan of op een ladder. Voordeel is dat je vaak werkt met lekker weer, gezien het geen zin heeft om de ramen te lappen als het regent. Bij flinke windstoten zullen de billen ongetwijfeld toch even bij elkaar worden geknepen. Spannend, maar wel dapper. Zo zijn er mensen die niets anders zouden willen doen en staan dagelijks fluitend op de ladder ramen te lappen. Maar wat voor salaris verdient een glazenwasser eigenlijk? We hebben de cijfers opgezocht.

Een carrière als ramenlapper

Veel glazenwassers leren het beroep intern bij een bedrijf. Dat kan een familiebedrijf of een schoonmaakbedrijf in de glazenwassersbranche zijn. Het lijkt een gemakkelijk beroep, maar je moet toch echt weten waar je mee bezig bent. Je kunt kiezen voor een MBO-opleiding glazenwassen. Hier leer alles over dit eervolle beroep, vooral aan het hoofdstuk ‘veiligheid’ wordt uitgebreid aandacht en tijd besteed. Zo werk je namelijk regelmatig op grote hoogte en hier is veiligheid dan ook altijd de belangrijkste bijzaak.

Tijdens de opleiding leer je omgaan met ladders, hoogwerkers en gevelliften. Je zal ook leren hoe je moet omgaan met veiligheidsgordels. Veiligheid staat voorop bij dit beroep, maar je moet uiteraard ook weten hoe je ramen en gevels schoon moet maken. Dit leer je ook tijdens deze MBO-opleiding. Het beroep glazenwasser heeft niet het hoogste startsalaris van Nederland, maar je kunt een prima boterham verdienen met dit beroep.

salaris-glazenwasser

Het salaris van een glazenwasser

Als je eenmaal bent begonnen als glazenwasser, dan kun je volgens de nationale beroepengids rekenen op minimaal een brutosalaris van € 1.750,- bij een werkweek van 40 uur. Als je al een tijdje in dienst bent dan zal je naar ervaring meer gaan verdienen. Het gemiddelde brutosalaris van een ramenlapper ligt op ongeveer € 2.125,-. Als je een jaar of vijf verder bent dan ontvang je een maandelijks bedrag van € 2.500,-, waarvan je dus netto ongeveer € 2.197,- op je rekening krijgt bijgeschreven.

Het is een buitenberoep, maar dat moet je liggen. Je verdient als glazenwasser in ieder geval meer dan een krantenbezorger, die dagelijks ook door weer en wind moet. In sommige gevallen pakt een glazenwasser zijn salaris onderhands aan, maar dat valt natuurlijk niet te controleren. Met hoeveel cash een ramenlapper naar huis gaat valt dus niet in te schatten, maar we weten nu wel wat hij maandelijks op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven.

salaris-glazenwasser

Inkomsten vaste dienst werknemer en als ZZP’er

Er zit ook een verschil in het inkomen van een glazenwasser die in vaste dienst bij een schoonmaakbedrijf is en de inkomsten van een zelfstandige glazenwasser met een eigen onderneming. Een ramenlapper die een vast contract heeft, krijgt maandelijks gemiddeld een bedrag tussen de € 2.380 en € 2.760 op zijn rekening bijgeschreven, zo staat te lezen op de website van de Nationale Vacaturebank.

Een ZZP’er moet rekening houden met een aantal zaken voordat hij een uurtarief berekent. Hij maakt een inschatting van de tijd die hij nodig heeft voor de klus en houdt rekening met voorrijkosten. Er wordt ook rekening gehouden met materiaalkosten. Een gemiddelde ZZP’er in deze branche vraagt gemiddeld tussen de 30 en 50 euro per uur. Er zijn uitschieters, maar door de hevige concurrentie zullen de prijzen niet veel hoger zijn dan dit gemiddelde.

salaris-glazenwasser