Geld & Carrière

Zoveel salaris verdien je als fondsenwerver voor goede doelen

salaris-fondsenwerver-goede-doelen
Het salaris van fondsenwervers aan de deur.en op straat (Foto: Freepik)

Stel je voor dat je langs de deuren loopt of op straat staat, om enthousiast mensen te overtuigen om geld te doneren aan een goed doel. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel je eigenlijk verdient als fondsenwerver? In dit artikel duiken we in de wereld van het werven van geld voor goede doelen. We zetten op een rij wat je kunt verwachten als het gaat om de financiële kant van deze inspanningen.

Wat verdien je als fondsenwerver voor een goed doel?

Om met de deur in huis te vallen: het bedrag dat je verdient met werven voor goede doelen kan enorm variëren. Er is geen cao en de manier waarop je vergoeding bepaald wordt, verschilt per organisatie. Grofweg zijn er vier methoden, die zetten we verderop in dit artikel voor je op een rij.

Uiteraard is het wel mogelijk te berekenen wat je gemiddeld verdient. Banensite Jobbird meldt dat het salaris als fondsenwerver gemiddeld tussen de € 1.800 voor een beginner en € 4.000 bruto maandsalaris voor een ervaren fondsenwerver ligt. De Nationale beroepengids komt met ongeveer dezelfde bedragen, bruto per maand bij een volledige werkweek:

  • Minimale salaris € 1.904.
  • Medior salaris € 2.800.
  • Maximaal salaris € 3863.

Salaris fondsenwerver

Hoe wordt jouw salaris als fondsenwerver berekend?

Dat de salarissen enorm verschillen, komt naast leeftijd en ervaring door de verschillende manieren waarop organisaties je betalen:

Commissies en salarissen

Veel goede doelen werken samen met professionele wervingsbedrijven die getrainde fondsenwervers inzetten. Deze fondsenwervers ontvangen vaak een basissalaris, aangevuld met provisies of bonussen op basis van hun prestaties.

Provisies per donatie

Sommige wervingsbedrijven betalen fondsenwervers op basis van het aantal donateurs dat ze werven of het totale gedoneerde bedrag. Dit betekent dat je een bepaald percentage of een vast bedrag ontvangt voor elke donatie die je verzamelt.

Targets en bonussen

Om fondsenwervers te motiveren om betere resultaten te behalen, stellen veel goede doelen en wervingsbedrijven targets op. Als je deze doelen behaalt, kun je in aanmerking komen voor bonussen of extra beloningen.

Variabele factoren

Het exacte bedrag dat je verdient met het werven van geld voor goede doelen is afhankelijk van verschillende variabele factoren. Denk aan de specifieke campagne waaraan je deelneemt, het gebied waarin je werkt, de tijdsduur van je inzet en je eigen vaardigheden als fondsenwerver.

Fondsenwerving niet onomstreden

Na een item vorig jaar in het tv-programma EenVandaag ontstond opschudding over de inzet van commerciële wervingsbureaus.  Die betalen de wervers gemiddeld 120 euro per nieuwe donateur.

Stel dat een donateur een tientje per maand gaat betalen, dan komt er dus het eerste jaar (12 x 10 euro) geen cent terecht bij het goede doel. Ook bleek dat een van de grootste wervingsbureau ’s, Direct Result een vermogen van bijna 20 miljoen euro vergaarde met activiteiten voor onder andere het Armoedefonds, Amnesty en SOS Kinderdorpen.