Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als filiaalmanager bij kledingketen Zara

salaris-filiaalmanager-zara
(Foto: Unsplash)

De filiaalmanager van kledingwinkel Zara doet meer dan alleen het afrekenen van kleding en het assisteren van klanten bij het maken van een kledingkeuze. Een manager stuurt ook het personeel aan en heeft contact met leveranciers. Kort gezegd is een filiaalmanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een filiaal.  Maar wat voor salaris verdient een filiaalmanager van Zara eigenlijk? Wij hebben het opgezocht.

Van eenmanszaak naar wereldwijd modebedrijf

Zara werd in 1975 opgericht door de Spaanse Amancio Ortega Gaona. Zijn fast fashion concept bleek een succesformule die zijn weerga niet kent. Het ontwerpen van nieuwe mode en dat zo snel mogelijk in de winkels hangen, werd de basis voor het succes van Zara. In de afgelopen vijftig jaar groeide het bedrijf uit tot een mode-imperium, dat tot vorig jaar meer dan 2000 winkels in 88 landen had. Het eerste filiaal in Nederland opende in 1999 zijn deuren in Almere, inmiddels telt ons land 26 vestigingen.

Vorig jaar besloot de Inditex Group, waarvan Zara onderdeel is, om alle winkelvestigingen in Rusland te verkopen. De reden was de inval van Rusland in Oekraïne. Door deze overdracht moesten 245 Zara winkels in het land zijn deuren sluiten. Wat voor effect dit heeft op de jaaromzet van dit jaar is uiteraard nog niet bekend, maar de omzet van vorig jaar steeg met 21% naar een omzet van 23,7 miljard. Van dit geld moeten maar liefst 10.000 werknemers worden betaald, waaronder de filiaalmanagers.

salaris-filiaalmanager-zara

De taken van een filiaalmanager

Als je bij kledingwinkel Zara voor de functie filiaalmanager gaat solliciteren dan zul je minstens over leidinggevende vaardigheden en organisatietalent moeten beschikken. Een manager is verantwoordelijk voor het runnen van het filiaal. Dit houdt ten eerste in dat je het personeel aanstuurt en motiveert. Je hebt de dagelijkse leiding en bent dus een aanspreekpunt voor zowel klanten als personeel.

Een filiaalmanager van Zara is dicht bij de alledaagse gang van zaken in de winkel betrokken. Zara is een winkelketen, dus waarschijnlijk heeft een manager in een dergelijk filiaal contact met personen die de bedrijfsvoering van de keten regelen. In dat geval moet een filiaalmanager voldoen aan bepaalde eisen van hogerhand, zoals het doorvoeren van kortingsacties, voorschriften voor klantcontact, de inrichting van de winkel en bepaalde kleuren en materialen. Andere taken zijn:

  • Inkoop en voorraadbeheer
  • Analyseren van de verkoopcijfers
  • Inrichten van de winkel
  • Werven en aansturen van personeel
  • Werkroosters maken
  • Bijhouden administratie
  • Marketingplannen creëren
  • Aanspreekpunt bij kleine calamiteiten in het filiaal

salaris-filiaalmanager-zara

Zo wordt je een manager bij Zara

Er zijn verschillende manieren waarop je filiaalmanager bij Zara kunt worden. Een goede basis voor een baan als manager kun je opbouwen door de mbo-opleidingen filiaalmanager Detailhandel en Ondernemer Detailhandel op niveau 4 te doen. Met deze diploma’s op zak kun je solliciteren naar een dergelijke functie, maar het is algemeen bekend dat de meeste werkgevers liever zitten te wachten op een persoon die relevante werkervaring heeft.

Als je filiaalmanager in de detailhandel wil worden dan wordt er in een vacature vrijwel altijd geëist dat je ruime ervaring moet hebben als verkoopmedewerker. Veel filiaalmanagers beginnen met die functie en groeien intern door tot assistent-manager, om vervolgens de stap naar filiaalmanager te maken. Als je jezelf extra goed wil voorbereiden op deze functie is het altijd handig om alsnog de bovengenoemde opleidingen te volgen.

salaris-filiaalmanager-zara

Dit verdient een filiaalmanager bij Zara

Als je ervaring als filiaalmanager bent, dan kun je rekenen op een salaris dat schommelt tussen de 1800 en 4000 bruto per maand. Als de winkel een mooie omzet maakt, dan kun je rekenen op flinke bonussen. Vaak geldt dan de regel: hoe hoger de winst, hoe hoger de bonus. Op vacaturewebsite Vindazo staat een vacature voor de functie Floormanager voor Zara waarin een gemiddeld salaris van 2000 euro wordt gemeld.

Naast het ontvangen van een gemiddeld salaris is het ook mogelijk om nog verder door te groeien in het bedrijf door middel van trainingen en cursussen. Daarnaast krijgt een werknemer bij Zara personeelskorting en een collectieve zorgverzekering. Een filiaalmanager bij Zara heeft een verantwoordelijke baan, maar daar staat ook een hoop tegenover. Wat dat betreft verschilt deze functie bij Zara niet veel van de functie bedrijfsleider bij Big Bazar.

salaris-filiaalmanager-zara