Geld & Carrière

Dit salaris verdient een filiaalmanager bij modeketen H&M

salaris-filiaalmanager-hm
Foto: Wikimedia Commons

Modeketen H&M is niet meer weg te denken uit de Nederlandse winkelstraten. Elke stad heeft een H&M in de hoofdstraat en het zijn vaak de grootste publiekstrekkers. Het is de taak van filiaalmanager om de winkel draaiende te houden en de kledingrekken goed gevuld te houden met hetgeen waar de winkel om bekend staat: modieuze en betaalbare kleding. Maar wat voor salaris verdient een filiaalmanager bij H&M eigenlijk?

Waar komt H&M vandaan?

Veel mensen denken dat H&M een oer-Hollands bedrijf is, zoals Albert Heijn of Blokker, maar dat is niet zo. H&M komt oorspronkelijk uit Zweden. Daar werd het bedrijf in 1947 opgericht. De stichter was de Zweed Erling Persson. Hij maakte een reisje naar Amerika en raakte in dat land onder de indruk van succesvolle winkels die kleding in grote hoeveelheden en tegen lage prijzen verkochten. Dit fenomeen was in steden als New York normaal, maar in Europa toen nog onbekend.

H&M is de afkorting van Hennes en Mauritz. Dat kwam zo: na terugkeer opende Persson zijn eigen winkel genaamd Hennes (“van haar” in het Zweeds) in Västerås, Zweden. De winkel boekte snel succes. In 1968 breidde Persson het bedrijf verder uit door Mauritz Widforss, een winkel voor jacht-, outdoor- en herenkleding, over te nemen. Veel van de oorspronkelijke afdelingen sloot hij, maar de mannenkleding bleef beschikbaar. Dit leidde tot de nieuwe bedrijfsnaam: Hennes & Mauritz.

salaris h en m filiaalmanager

Wat doet een filiaalmanager van H&M?

Van 1 winkel in Zweden naar 4.665 winkels in 75 landen: H&M is een enorm succesverhaal. Nederland telt maar liefst 118 H&M filialen en deze worden allemaal draaiende gehouden door de filiaalmanager. H&M noemt deze werknemers zelf liever Store Managers, want in het Engels klinkt het toch wat stoerder. Maar wat doet deze Store Manager nou precies en bovenal: wat moet je kunnen?

De Store Manager werkt 35 tot 38 uur per week op flexibele werktijden. Het kan dus zijn dat je ook op koopavonden of in het weekend staat te werken. H&M verwacht van een filiaalmanager dat hij of zij een energiek, goed georganiseerd persoon is met uitstekende communicatieve vaardigheden. En natuurlijk moet je een echte fashionlover zijn die weet wat er speelt in de modewereld. Het Zweedse kledingbedrijf stelt de volgende eisen aan Store Manager:

  • Verantwoordelijk voor sales en profit targets van de winkel.
  • Het winkelteam aansturen en motiveren.
  • Great Customer Experience: oftewel je bent eindverantwoordelijk voor een fijne ervaring van alle klanten in jouw winkel.

salaris h en m filiaalmanager

Wat verdient een filiaalmanager bij H&M?

Als H&M Store Manager val je onder de Cao Retail Non-Food. Net als bijvoorbeeld winkelketen Rituals. De nieuwste versie van deze cao ging op 1 januari en op 1 juli 2023 zijn de lonen nog een keertje verhoogd. Als Store Manager zit je in deze cao ergens op functieniveau C tot en met G. Functieniveau C moet je dan zien als bijvoorbeeld assistent Store Manager in een klein filiaal en G is voor Store Managers van de grootste filialen of zelfs van meerdere filialen.

Kijken we in de cao naar de bijbehorende loontabel, dan zien we dat het uurloon op functieniveau C begint bij €12,31. Dan hebben we het over een aankomend Store Manager zonder ervaring. Na twee jaar is je uurloon dan € 12,68 en na 7 jaar €13,86. Op functieniveau G begin je met 0 jaar ervaring met een uurloon van €14,25. Na 7 jaar verdien je €17,79 per uur en het maximum is €20,83 per uur: na 14 jaar ervaring. Hoe vertaalt zich dat naar bruto maandlonen, bij een 38-urige werkweek?

  • Functieniveau C, zonder ervaring: € 2.026,98.
  • Functieniveau C, 7 jaar ervaring: € 2.283,04.
  • Functieniveau G, zonder ervaring: € 2.347,33.
  • Functieniveau G, 7 jaar ervaring € 2.928,96.

Door de jaren heen kun je er een hartstikke goed nettosalaris aan overhouden

Naast het basissalaris heb je bij H&M nog recht op allerlei extra’s. Zo krijg je een toeslag van 50% als je tussen 20:00 ’s avonds en 7:00 ’s ochtends werkt. Ook op zon- en feestdagen ontvang je deze toeslag. Werknemers van H&M hebben tevens toegang tot GoodHabitz: een online platform waar ze ruim 100 trainingen kunnen volgen. Het leukste extraatje is hoogstwaarschijnlijk toch de extra 20% korting die je krijgt op gehele H&M-collectie krijgen. Zo haal je de toch al betaalbare fashion nóg goedkoper in huis.